Ingókövektől a katonai emlékhelyig


 Vass Ádám    2013. okt. 19 : 16:09
 Nincs    Városi esemény

Turisztikai csoportunk októberi programjaként az ország földtani értelemben vett legöregebb, gránit alapkõzetû tájegységét járta be a Velenceihegységben.

2013_merfoldko_ingokovek.jpgTurisztikai csoportunk októberi programjaként az ország földtani értelemben vett legöregebb, gránit alapkõzetû tájegységét járta be a Velenceihegységben.
A hegység lepusztult felszínébõl elõbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, a köztük lévõ hasadékokból a víz és a szél kihordta a törmeléket és a mállási anyagot.
Így láthatóvá váltak a legömbölyített formájú, egymásra tornyosodó, bizarr formájú ingókövek. A helyi népnyelv a gömbölyded formákat „gyajúzsákok” néven emlegeti. Túránk elsõ részében a legjellegzetesebb formákat mi is körbejártuk az 1994-ben létesített Gránit tanösvényen és környékén. Megsimogattuk a Pandúr-követ, a Kocka-követ, a Pogány-követ, majd folytattuk túránkat a Mészeg-hegységre. Elhaladtunk az 1990-es években épült Don-kanyar Emlékkápolna mellett, majd felértünk a Katonai Emlékhelyre.
Itt különös élményben és látványban volt részünk, mert a tájegység igazi arculata itt bontakozott ki. Tárlatvezetõ segítségével megismertük az 1848-49-es Pákozd – Sukorói csata emlékeit, a XX. századi háborúk emlékeibõl az elsõ világháborús katonai barakk és a második világháborús eredeti, a Margit-vonal részét képezõ lövészárok korabeli módon megjelenített szakaszát jártuk végig. Az 1956-os õszi események emlékét a forradalom 55. évfordulójára elkészített Emlékpont õrzi. Megtekintettük a magyar zászlókat, és az aradi vértanúk tiszteletére készített emlékoszlopokat is. A „Magyarok a békefenntartásban” interaktív teremben sok érdekeset láttunk a missziós katonai szolgálatról. Végiggondolva a sikeres és szomorú történelmi eseményeket, túránkat a Mészeg-hegyen létesített arborétum körbejárásával fejeztük be.
A geológiai tanösvény, a tájház, a halászati kiállítás, a botanikai tanösvény õszi színvilága mindenkit lenyûgözött. A kilátóból a szép napsütésben gyönyörû panoráma tárult elénk, megmutatta arcát a Velencei-tó és a hegység. Bízom abban, hogy a 31 fõ túratársam maradandó élményekkel lett gazdagabb. Legközelebb a Vértes hegységbe látogatunk. 

Bierbauer ImrénéA hír megtalálható itt: Bábolnai Helytörténeti Baráti Kör
http://helytortenet-babolna.hu/news.php?extend.133