Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

A ménesudvar épületének felújításáról

Egy alkalommal népes, 30-35 fős francia turistacsoport látogatott a múzeumba. Nagy érdeklődéssel nézegették lótenyésztésünk emlékeit. Közülük egy hölgy megkérdezte: Van-e olyan emlék itt, amely francia eredetű, vagy francia kapcsolatokra utal? Van több is –válaszoltam. Itt látható mindjárt ez a makett –mutattam rá egy kis vitrinre, amely egy égő, lángoló nagy épületet ábrázol. Körülötte 3-4 lovast láthatunk, akik kék dolmányt, fehér nadrágot és fekete csizmát viseltek. Ez abban az időben a napóleoni francia hadsereg lovasságának az egyenruhája volt.
Ezen esemény magyarázata a következő:
1809-ben Napóleon seregei eljutottak Győrig. Itt rosszul felfegyverzett, náluk kisebb létszámú magyar nemesi sereggel megütköztek, és győztek. Bábolnának, mint lótenyésztő telepnek már neve volt. Jó hadizsákmány reményében egy francia csapat eljött Bábolnára. Nem találtak itt mást, csak egy nagy bajszú káplárt és egy közlegényt. A lovakat ugyanis a Bábolnaiak miután hírül vették a franciák közeledtét elhajtották. Az itt maradt két derék embert a deresre húzták és jól elfenekelték, majd mérgükben a felgyújtható épületeket felgyújtották. A képen látható a lángoló hatalmas épület a nagyrészt fából épült fedett lovarda volt.
A francia hölgy –természetesen tolmácson keresztül- a következőket mondotta: „Mindezekért mi most bocsánatot kérünk.” (Szavait általános derültség követte.)
Egyébként az élet már megbocsátott mindent –válaszoltam, mert helyette 1810-ben, vagyis a következő évben elkezdődött egy modern, téglából készült lovarda építése. Ez a lovarda ma is megvan.

Szakács Ferenc
Bábolnai Fórum 1999. december

0/5 : Nincs értékelve

Hozzászólás beküldése