Üdvözlet

Felhasználói név:
Jelszó:

Adatok megjegyzése
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Véletlen képekKözelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Természeti adottságok

M o t t ó


„Jó barátaim, igazat beszéljünk:
Volt már szebb kor, mint melyet mi élünk,
S élt előttünk szebb, jobb ivadék.
A történelem, ha néma volna,
Sok kő tenne tanúságot róla,
Mit kiástak, s fognak ásni még.
De letűntek és parancs-szóra
Ama kiváltságos századok.
Mi meg élünk! A, miénk ez az Óra
S aki él, azé a jog.”/Schiller/


***


TERMÉSZETI ADOTTSÁGOK


A község a megye észak-nyugati felében, az Igmándi-Kisbéri medence északi peremén található.

Maga a falu mintegy katlanban fekszik, amely észak felöl magasabb, dél felöl alacsonyabb dombokkal van körülvéve. Kelet felé a Mészáros út irányában, meglehetősen sík a terület. Nyugat felé pedig a völgy határozott lejtésű.

A bábolnai templom 139 m-nyire fekszik az Adriai tenger szintje felett. A falutól észak-nyugatra a Lopkovitz-erdő felé, az Ácsi úton, valamint a Jéger-major felé a legmeredekebb. Ez az északi természetes védősánc 150-160 m magas. A község északkeleti részén hasonlóképpen 158 m hullámos terasz terül el. A déli hepehupás terület Észak-nyugat, Dél-keleti irányú vonulatokból áll, amelyek 140-150 m magasan húzódnak a tenger szintje felett.


Az egyes majorok tengerszint feletti magasságai:

A központ 139 m
Téglagyár 132 m
Farkaskúti major 134 m
Új major 134 m /Kajánd/
István major 145 m
Csemerház 144 m
Kisbábolna 140 m

Nagyobb folyóvízzel nem rendelkezik területünk. Kisebb patak folyik a Karabuka-erdőnél, amely Nagyigmándnál kiszélesedik tóvá - Majortó - és innen, mint Concó patak torkollik az ácsi szőlőknél a Dunába. Nyugat felöl, pedig a Bakonyér húzódik. Az éghajlat jellege határozottan száraz, szélsőségekre hajló. Ez különösen a nyári hónapok száraz, kártékony hatásában nyilvánul meg. A nagyobb esőket, zivatarokat a Duna és a közeli hegyek vezetik le. Ősszel gyakoribb a csapadék, legtöbbszőr hetes esőkkel érkezik.

Természeti adottságai:
10 ha-os gondozott Arborétum
25 ha-os horgászásra alkalmas halastó az ölbői pusztán, természeti érdekességnek számít az egylevelű akácfa a kastély udvarán, és reméljük a közeljövőben hasznosításra kerülnek a gyógyvíznek minősíthető termálvizeink. (37 és 52 celziusº)