Üdvözlet

Felhasználói név:
Jelszó:

Adatok megjegyzése
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Véletlen képekKözelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Régimódi történetKirály József parádés kocsis hívta fel a krónikás figyelmét az 1930-as évek végén Szekeres nénire, aki Farkaskúton bárányóvodát nyitott és e jövedelemből egészítette ki vékony nyugdíját.
A téma érdekesnek ígérkezett, hát felkerestem a hét gyermeket nevelt béresasszonyt, akinek a februárban kezdődött bárányozás jelentette a jövedelem kiegészítést. Ott jártamkor tíz ikerbárány sürgölődött a szoknyája körül. Valamennyi selymes, fehér szőrű és a gazdaasszony minden lépését követő, kedves jószág.
Úgy kezdődött a dajkaság, hogy azon a télen feltűnően sok volt az ikerellés, sőt a három újszülöttet világra hozó anyák sem tartoztak a ritkaság közé. A juhász számadó engedélyt kért és kapott arra, hogy a veszendő ikreket dajkaságba adja.
De kivállalja a dajkaságot?
Elvégre ahhoz, olyan gondozóra van szükség, aki szereti az állatokat, akinek kitelik az idejéből, hogy egy kisebb nyáj gondozását elvállalja.
Szekeres néni vállalta és a születéskor gyengén fejlett bárányok nevelőjeként dolgozott februártól májusig. A báránynevelés utolsó szakaszában tíz fiatal állat társaságában beszélgettünk Szekeres nénivel.
Ott és akkor tudtam meg: ő volt az első dajkapásztor, akit a korabeli igazgató, Pettkó-Szandtner Tibor személyesen tüntetett ki.

Dancs József
Forrás: Bábolnai Fórum, 1997.június 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz