Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Az egylevelű akác (2 emlékmű)

„Állok a ménesudvar közepén és nézem az ország legöregebb akácfáját, amelyet kétszázötven éves korúnak becsülnek az erdészek. Nézem a közel két méter átmérőjű fatörzset, a tartóhuzalokkal egymáshoz erősített ágakat és a múltba tévedek. Arra gondolok, hogy ez a fa tanúja volt 1809-ben a francia betörés napjaiban Balfner János méneskari őrmester deresre húzásának. 1849-ben a ménes menekítésének, 1919-ben az intervenciós román csapatok zsákmányszerző akciójának. 1945 tavaszán az élet újrakezdésének és most annak, hogy fényképezőgémet kattogtatom múltat és jelent örökítve.” Írja Dancs József a Múlt időben Bábolnáról című művében, mára ugyan ez a fa, melyet 1710-ben ültettek, és az ország legöregebb akácaként tartanak számon beöltötte a háromszázadik élet évét, róla szól városunk kiváló rímforgatójának egyik szép verse:
Korokat, évszázadokat ölel vastag törzse. Vastag ágai, ölelő karjai évtizedek szülötte. Illatos lombja mint ékes korona áll a törzsön. Hányszor kivirult, hányszor porba hullt tavaszon és őszön. Több mint kétszáz éven át, állja a nagy csatát nyárral, téllel. Minden ősszel meghal, de feltámad tavasszal újra szenvedéllyel. Áll az udvaron mint ősi nyugalom, harcok tanúja. Hány arab lovat látott ki hintóban lépést váltott tán ő sem tudja.
Látott bérest, lovászt, szürke-mén patkolást, főurat, admirálist, herceget, sahot, szegényparasztot, rebellist, riválist. Pusztai gyereket akiből ember lett, mert többre vágyott. Látja a falut, melyen sima az út, virulók a rózsák. Kecses ezüstfenyők útszéli integetők gyanták illatát ontják. Áll az akác álmodik álmában még vajúdik egy pusztai gondolat. A közelben nő egy város, parkja, tere virágos, terjeng az akácillat.
(kecsoksz) Forrás: Bábolnai Fórum, 1995. április


Az egylevelű akácból megyénkben egyetlen találató. Jellegzetessége, hogy levelei az ismert akácnál nagyobbak, és egyenként helyezkednek el az ágakon.
Az akácfa tiszteletére először a gazdaság állított emléktáblát a fa tövében, majd 2001-ben az Országépítő Alap is elhelyezett itt egy kopjafát.

Képgaléria:

Kattintson a képre!

0/5 : Nincs értékelve

Hozzászólás beküldése