Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Tessedik Sámuel (Domonkos Béla, 1993.)

(1742-1820) Az alföldi mezőgazdaság gyakorlati fejlesztője. Német egyetemeken tanult. 1767-től haláláig Szarvason volt evangélikus lelkész. 1780-ban új rendszerű iskolát, tangazdaságot létesített, amelyet 1806-ban kénytelen volt megszüntetni. 1791-ben országos tanügyi reformtervezetet terjesztett az országgyűlés elé. Úttörű tevékenységet fejtett ki a korszerű vetésforgónál, a szántóföldi takarmánynövények termesztése, és az istálózó állattenyésztés elterjesztésében. Meghonosította hazánkban a lucernát, kezdeményező volt a gyümölcstermesztés, a méhészet terén, és figyelme kiterjedt az egészségügyi teendőkre, a parasztok táplálkozására, lakásviszonyaira is. 1817-től a kesztkelyi Georgikon elnöke volt ugyan, de meghívását nem fogadta el. Egész életét az alföld fejlesztésének szentelte.1 Az elméleti tantárgyak tanítása mellett nagy súlyt helyezett a gyakorlati oktatásra. A munkára és munkával való nevelés első hazai szószólója, egyben gyakorlati megvalósítója volt. Azt vallotta, hogy "mindaz, amiből a gyakorlat és tapasztalás hiányzik, többnyire csak szavakban való üres bölcsesség, s csak fecsegő gépeket képez; a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál".2

Továbbá Tessedik Sámuelről Lantos Györgyi szobrászművésztől is rendelt Bábolna 1985-ben egy mellszobrot, sajnos ez ma nem köztéren áll.

Domonkos Béla

(Kispest, 1934. február 25.–) Autodidakta, mestere: Pátzay Pál. 1974-ben a Kőrösi Csoma Társaság díszdoktorává avatták. 1981-ben "Kiváló Társadalmi Munkáért díjjal" tüntették ki. 1984-ban "Kőrösi Csoma Sándor-díjat" vehetett át. 1985-ben a "Mezőgazdaság a művészetben, különdíj" birtokosa. 1987-ben a "Szocialista Kultúráért" díjazottja. 1992-ben a "Nagy Lajos-díj"-at vehette át. Háromszáznál több szobrot, domborművet és kisplasztikát készített.

Képgaléria:

Kattintson a képre!
Forrás: Tessedik életrajz: 1: Ki kicsoda a történelemben?. Szerk.: Szabolcs Ottó, Závodszky Géza. Laude Kiadó. p. 374. 2: Magyar Elektronikus Könyvtár: Tessedik Sámuel (Lekérdezve: 2011. 06. 24.) Domonkos Béla életrajza: http://artportal.hu (Lekérdezve: 2011. 06. 24.)

0/5 : Nincs értékelve

Hozzászólás beküldése