Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

dr. Burgert Róbert (Horváth Tibor, 2003.)

Burgert Róbert (1924. augusztus 20.-1999. január 12.)1
"A Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát egykori, kétszeres Állami Díjjal kitüntetett vezérigazgatója, a mezőgazdasági tudományok doktora. Az ivánbattyáni születésű mezőgazdász 1942 és 1945 között a fürgedi uradalomban volt gyakornok. 1945 után a földművesszövetkezeteket szervezte Baranya megyében. 1950 és 60 között a Pécsi Állami Gazdaságban dolgozott. Az azt követő három évtizedben volt a Bábolnai Állami Gazdaság, majd Kombinát elsőszámú vezetője. Nevéhez fűződik az úgynevezett Iparszerű Kukoricatermesztési Rendszer kidolgozása és széles körű hazai elterjesztése. Ennek eredményeként jelentősen megnőtt a legfontosabb takarmánynövény, később pedig számos más gabona termésátlaga. Ez az előrelépés és a mezőgazdaság magasfokú gépesítése fellendítette a hazai állattenyésztést is. 1990-ben történt nyugdíjazása után több helyütt is kamatoztatta magas szintű szakmai tudását. Egyebek mellett Horn Gyula egykori miniszterelnök agrárpolitikai tanácsadója is volt. 1997-ben a nagyközség önkormányzata Bábolna díszpolgárának választotta. AZ IKR Rt. bábolnai központjában márványtáblába vésték nevét."

Horváth Tibor

"1984-ben végeztem el a Képzőművészeti Főiskolát. Kő Pál szobrászművész tanítványa voltam. Diploma megszerzése óta részt veszek országos kollektív kiállításokon. Ebből a tevékenységből élek. Munkáim megtalálhatók köztereken intézményekben magánembereknél. Nagy örömmel készítettem alkalmi érmeket kisplasztikákat megrendelők felkérésére. Budapesten élek és dolgozom."2

Képgaléria:

Kattintson a képre!

Lapszemle

Bábolnán már két Burgert-szobor áll3
"A Gazdanapok keretében felavatták Burgert Róbert mellszobrát tegnap Bábolnán. Az egykori Mezőgazdasági Kombinát vezérigazgatójának érdemeire Váncsa Jenő nyugalmazott miniszter emlékezett. Velez Zoltán a Bábolna Rt. elnöke azt hangsúlyozta: nem annak a kornak emelnek szobrot, melyben Burgert élt, hanem az emberi alkotásnak. Burgertnek egyébként az idén már emeltek egy másik szobrot is Bábolnán, az IKR központi épülete előtt."
Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok - Németh Imre4
"A gazdanapok megnyitása előtt a Bábolna Rt. főépületének parkjában felavatták Burgert Róbert(1924-1999) bronz mellszobrát. A bábolnai gazdaság sikereit és világhírnevét megalapozó szakember munkásságát és érdemeit a pályatársak nevében Váncsa Jenő nyugalmazott agrárminiszter, a mai utódok nevében pedig Velez Zoltán, a Bábolna Rt. igazgató tanácsának elnöke méltatta."
Források: 1: Forrás: MTI hírarchívum 1988-tól napjainkig (Elhunyt Burgert Róbert. 1999.01.13.) 2: http://www.horvathtibor.eoldal.hu 3: Népszabadság, 2003. szeptember 11. 4: Forrás: MTI hírarchívum 1988-tól napjainkig (Németh Imre, 2003.09.10.) Képek: Gipszminta: http://www.horvathtibor.eoldal.hu Az avatóról készült képek: Hantos Péter

0/5 : Nincs értékelve

Hozzászólás beküldése