Üdvözlet

Felhasználói név:
Jelszó:

Adatok megjegyzése
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Véletlen képekKözelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

dr. Burgert Róbert (Horváth Tibor, 2003.)


Burgert Róbert (1924. augusztus 20.-1999. január 12.)1

"A Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát egykori, kétszeres Állami Díjjal kitüntetett vezérigazgatója, a mezőgazdasági tudományok doktora.
Az ivánbattyáni születésű mezőgazdász 1942 és 1945 között a fürgedi uradalomban volt gyakornok. 1945 után a földművesszövetkezeteket szervezte Baranya megyében. 1950 és 60 között a Pécsi Állami Gazdaságban dolgozott.
Az azt követő három évtizedben volt a Bábolnai Állami Gazdaság, majd Kombinát elsőszámú vezetője. Nevéhez fűződik az úgynevezett Iparszerű Kukoricatermesztési Rendszer kidolgozása és széles körű hazai elterjesztése. Ennek eredményeként jelentősen megnőtt a legfontosabb takarmánynövény, később pedig számos más gabona termésátlaga. Ez az előrelépés és a mezőgazdaság magasfokú gépesítése fellendítette a hazai állattenyésztést is.
1990-ben történt nyugdíjazása után több helyütt is kamatoztatta magas szintű szakmai tudását. Egyebek mellett Horn Gyula egykori miniszterelnök agrárpolitikai tanácsadója is volt.
1997-ben a nagyközség önkormányzata Bábolna díszpolgárának választotta. AZ IKR Rt. bábolnai központjában márványtáblába vésték nevét."


Horváth Tibor

"1984-ben végeztem el a Képzőművészeti Főiskolát. Kő Pál szobrászművész tanítványa voltam. Diploma megszerzése óta részt veszek országos kollektív kiállításokon. Ebből a tevékenységből élek. Munkáim megtalálhatók köztereken intézményekben magánembereknél. Nagy örömmel készítettem alkalmi érmeket kisplasztikákat megrendelők felkérésére. Budapesten élek és dolgozom."2

Képgaléria:

Kattintson a képre!Lapszemle

Bábolnán már két Burgert-szobor áll3


"A Gazdanapok keretében felavatták Burgert Róbert mellszobrát tegnap Bábolnán. Az egykori Mezőgazdasági Kombinát vezérigazgatójának érdemeire Váncsa Jenő nyugalmazott miniszter emlékezett. Velez Zoltán a Bábolna Rt. elnöke azt hangsúlyozta: nem annak a kornak emelnek szobrot, melyben Burgert élt, hanem az emberi alkotásnak. Burgertnek egyébként az idén már emeltek egy másik szobrot is Bábolnán, az IKR központi épülete előtt."

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok - Németh Imre4

"A gazdanapok megnyitása előtt a Bábolna Rt. főépületének parkjában felavatták Burgert Róbert(1924-1999) bronz mellszobrát.
A bábolnai gazdaság sikereit és világhírnevét megalapozó szakember munkásságát és érdemeit a pályatársak nevében Váncsa Jenő nyugalmazott agrárminiszter, a mai utódok nevében pedig Velez Zoltán, a Bábolna Rt. igazgató tanácsának elnöke méltatta."Források:
1: Forrás: MTI hírarchívum 1988-tól napjainkig (Elhunyt Burgert Róbert. 1999.01.13.)
2: http://www.horvathtibor.eoldal.hu
3: Népszabadság, 2003. szeptember 11.
4: Forrás: MTI hírarchívum 1988-tól napjainkig (Németh Imre, 2003.09.10.)
Képek:
Gipszminta: http://www.horvathtibor.eoldal.hu
Az avatóról készült képek: Hantos Péter

 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz