Üdvözlet

Felhasználói név:
Jelszó:

Adatok megjegyzése
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Véletlen képekKözelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

A bábolnai fehér mén (ifj. Vastagh György, 1939.→1981.)


A szobor gipsz-mintáját 1939-ben Pettkó-Szandtner Tibor akkori ménesparancsnok megbízásából ifjabb Vastagh György, Shagya XXV. és Gazal II. -Bábolna díjnyertes lovairól- készített vázlatai alapján alkotta meg. Bronzba öntésére azonban a második világháború kirobbanása után már nem kerülhetett sor, ugyanis a bronz felhasználására szigorú szabályok vonatkoztak. Ekkor került szóba, a szobor esetleges alumíniumból való elkészítése, mely ellen Pettkó-Szandtner hevesen tiltakozott. Ennek technikai és esztétikai okai is voltak, ugyanis az alumínium szobrokat ekkor még nem tudták megfelelően patinázni, így viszont vakítóan fényes maradt volna a fém. Ezért aztán csak a szobor talapzata készülhetett el.
Pettkó-Szandtner Tibor 1945-ös távozása után a szobor feledésbe merült, majd a művész 1946-os halálával a szobor gipszmintája a Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményébe került, ahol "A bábolnai fehér mén" címen vált híressé.
A Bábolnai Állami Gazdaság vezetői az üres talapzatra Szabó Iván-tól rendeltek új szobrot 1956-ban. Ez a szobor egészen 1981. októberéig díszítette a Ménesudvart, amikor is a katolikus templom előtti térre került.
Ekkor foglalta el méltó helyét ifj. Vastagh György immár bronzba öntött szobra eredetileg tervezett helyén, új talapzaton.

ifj. Vastagh György

(Kolozsvár, 1868. szeptember 18. – Budapest, 1946. június 3.)

"Vastagh György tanulmányai végeztével a monumentális és az állatszobrászatra specializálta magát. A múlt század utolsó éveiben állami megbízásra az állami ménesek híres méneit mintázta meg, s ezek az állatportréi híressé tették nevét. A Milleniumi Kiállításon megkapta rájuk a milleniumi nagydíjat. A párizsi világkiállításon két aranyérmet, a francia akadémia pálma- és babér rendjelvényét, a turini világkiállításon a Grand Prix-t szerzett velük és egyéb külföldi kiállításokon is sok elismerést aratott általuk. 1932-ben az egyiptomi kormány meghívására a kairói megzőgazdasági múzeum számára mintázott tenyészállat-modelleket."1

Képgaléria

(Kattintson a képre!)
Források:
1: Ki-kicsoda?. Kortársaink lexikona. Béta Irodalmi Részvénytársaság.
Képeslap: Bábolnai képeslap
Felhasznált irodalom:
-Pusztai József: Pettkó-Szandtner Tibor (1886-1961). In: Bábolnai Fórum. 2002. december
-dr. Hecker Walter: A Bábolnai Arab Ménes. ISG-Verlag - Agroinform Kiadóház. Budapest, 1994. p.113

 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz