Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Egy név ürügyén

Ha azt mondom Lobkowitz, sokunknak az erdő jut eszébe. Nem is gondolná az ember, hogy ez egy személynév. Pedig ez a személy nem is volt akárki. Az erdőről és névadójáról Dancs József ezt írja:
„Az erdősítés viszont megfelelően halad. Az ácsi és banai határral szomszédos. Vékony humuszrétegű táblákon már meggyökeresedett az akác. Az oda telepített erdőt Lobkowitz, császári generálisról nevezték el.”
Az erdőt az 1848-49-es szabadságharc után létesítették, az ötvenes évek elején.
A Lobkowitz család valószínűleg Bécsben élt, de élhettek Budán is (ma úgy mondanánk ideiglenes lakcímük Buda), mivel Lobkowitz herceg volt a Fő-pótlovazási parancsnok. Bizonyára többször is járt Bábolnán. Nemcsak, mint Fő-pótlovazási parancsnok és lovas szakember, hanem mint privát látogató is. ugyanis élt Bábolnán egy Pappa nevű család, bizonyíthatóan 1836 és 1851 között. Sajnos erről a családról is csak kevés adat maradt ránk, az első 1836-ból keltezett keresztelőlevél, az utolsó egy síremlék 1851-es dátummal.
Hogy kerül a képbe a Pappa család?
Úgy, hogy 1836. december 10.-én Bábolnán a katolikus templomban keresztelő volt. Méghozzá Josepha Johanna Pappa keresztelése. A keresztlevél tanúsága szerint a keresztszülők Johann Lobkowitz és felesége Josephine. Ilyen keresztszülőkkel a kis Johanna és szülei sem lehettek akárkik. Sajnos sem a Lobkowitz, sem a Pappa családra vonatkozó bábolnai dokumentum nem került több elő, így egyelőre be kell érnünk ennyivel.
A Lobkowitz névvel kapcsolatban:
Mikes Kelemen Rodostói leveleiben tesz említést egy bizonyos Lobkowitz Keresztély György hercegről, aki Erdély kormányzója.
Egy másik, korábbi Lobkowitz említése egy történelmi szakkönyvben olvasható:
„A Haditanács elnöke, Lobkowitz herceg Zrínyinek megparancsolja, hogy vonuljon vissza, és 1652. április 26-i keltezéssel dorgáló levelet küld valamennyi magyarországi vár főkapitányához.”
Vegyük sorba a Lobkowitz név mellett felsorakoztatott jelzőket: herceg, Haditanács elnöke, Erdély kormányzója, Fő-pótlovazási parancsnok, generális.
Ezeket a jelzőket csak azért gyűjtöttem csokorba itt a végén, hogy hogyan enyészik el a dicsőség fénye az idővel.
A Lobkowitz családnak két emléke is van Bábolnán, az egyik az erdő, ez a jelenlegi állapotában nemigen méltó egy császári generálishoz. A másik egy síremlék, melyben a generális úr rokona nyugszik. Azt hiszem, ez sem igazán felel meg a „főúri” elvárásoknak.
Végezetül egy magánvélemény, ha az idegenforgalom felé szeretnénk nyitni, akkor talán nem ártana az ilyenekre is odafigyelni.
Utóhangképp engedtessék meg, hogy még egy Lobkowitzot is megemlítsek. Ő még él, és talán leszármazottja a mi Lobkowitzunknak. Nikolaus Lobkowitz professzor cseh születésű, amerikai állampolgár, aki ma Németországban él.

Pusztai József
Bábolnai Fórum melléklete, Hagyományőrző 2002. december

0/5 : Nincs értékelve

Hozzászólás beküldése