Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

A disznóölésről

Jönnek a téli hónapok. Valamikor apánk és nagyapánk életében ennek az időszaknak nagy eseménye, szinte ünnepe volt a disznóölés. Különösen falun, pusztákon és a tanyákon volt az. Ez egy olyan alkalom volt, ami összehozta az ismerősöket, barátokat és a rokonságot is. egyrészt maga az összejövetel egymás látása és közelsége is öröm volt, másrészt az elkövetkezendő esemény –maga a disznóölés- is sok dolgos kezet várt, illetve kívánt.
A nap a reggeli koccintgatással kezdődött. Olyankor általában rövidet, vagyis pálinkát ittak a háziak és a vendégek egyaránt. A pálinka természetesen nem a boltból való volt, hanem a ház kertjében termett gyümölcsből főzetett, általában 51 fokos igazi nedű volt. Ezalatt a disznó –amelyik az előző este már nem kapott vacsorát- várta a kivégzőit. Ezek a magánházaknál tartott és hizlalt állatok általában 6 hónapig híztak. A takarmányon kívül a házi ételmaradékot is felfalták, illetve hasznosították, és mint ilyenek elérték a 170-180 kg súlyt is. szokás volt, hogy egy ólban két hízót tartottak, ugyanis így jobban ettek, jobban pihentek és jobban is híztak. A disznóhízlalás és ölés arra volt hivatva, hogy a családnak egész évre biztosítsa a zsírt és húsellátást. Két hízó vágásával ezt el is lehetett érni.
Mindezek után következett a fő attrakció! Izmos férfiak négyen-öten ledöntötték a szerencsétlen állatot és egy hozzáértő, az úgynevezett disznóölő az erre a célra rendszeresített késsel a hízót leszúrta. (Ma már ez nem így történik. A hízóval nem birkóznak, hanem az erre a célra rendszeresített pisztollyal az állatot elkábítják.) Ezután jön a hízó megtisztítása, pörzsölés és a mosás, korábban szalmával pörzsöltek, ma már –miután a technika ide is belépett- gázzal.
A megperzselt és tisztára mosott állat feldarabolása, sonka, szalonna, majd a töltelékek, hurka, kolbász, préssajt készítése igazi nagy szakértelem igényelt. Ez általában meg is volt. A „disznóölő”bírta ezt a tudományt.
Az elvégzett munka után általában este jött a nap fénypontja, a disznótor. Az összejött társaságnak ez volt az igazi ünnep. A friss pecsenye a hurka, kolbász és a hozzájuk kapcsolódó italok biztosították a jókedvet.
Sajnos ez a hasznos és hangulatos esemény a háztáji gazdálkodással együtt ma már eltűnőben van. Kár érte!

Szakács Ferenc
Bábolnai Fórum, 2009. november

0/5 : Nincs értékelve

Hozzászólás beküldése