Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

„Hol sírjaink domborulnak”

Így október végén és november elején egyre többet és többen járunk a temetőbe.
Mindenki sürög-forog szerettei sírjánál, rendezgeti, virágot ültet, koszorút helyez el, gyertyát gyújt. Ez rendjén is van, de gondolt-e valaki arra, amikor benyit a temető kapuján, hogy nem a temetőbe, hanem a történelembe nyitott ajtót?
A temető olyan, mint egy képes történelemkönyv. De ez a szép könyv tele van szamárfülekkel, zsírpacákkal. Mert minden egyes elhanyagolt sír egy-egy szamárfül vagy valami ormótlan zsírpaca ebben a könyvben. Valljuk be őszintén, kinek van kedve ilyen könyvből olvasni.
Tegyünk érte valamit együtt, hogy kisimuljanak ezek a szamárfülek és eltűnjenek az ormótlan pacák! Higgyék el érdemes, mert lassan úgyis csak ez marad a régi fényes ragyogó Bábolnából!
Legalább mi, itt élők legyünk büszkék a múltunkra és a jelenünkre, higgyék el, van mire!
Vajon hányan tudják, hogy itt a Bábolnai temetőben hány hős alussza örök álmát? Én mondom, minden egyes sírban egy-egy hős nyugszik, s mindenkinek az a legnagyobb, aki közel állt a szívéhez! De tudom, hogy a történelem nem az általánosításokon alapul. Ezért szeretnék pár kiemelkedő történelmi sírt (dokumentumot) közre adni a teljesség igénye nélkül. Lássuk csak, hányan tudnák felsorolni, hogy hány ménesparancsnok nyugszik a bábolnai temetőben?

Méneskari parancsnokok:
Anton Tavera: lehet, hogy neve nem cseng ismerősen, ő ugyanis a Mezőhegyesi ménes parancsnoka volt. 1828-ban halt meg és itt temették el.
Joseph Eckert: 1855.
Rudolf Ritter von Brudermann: 1899. A ménesről megjelent írásokban Rezsőként szerepel.
Nagy-Léghy Patzolt József: 1909. A parancsnok két lánya és fia is itt van eltemetve: Gizella (1893), Ilona (1897), Vilmos (1900)
Fadlallah el Haded Mihály: 1900. Ő talán a leghíresebb ménesparancsnok.

Kimaradt a felsorolásból Flögl Ferenc alezredes, aki 1874-89 közt volt ménesvezető. Ő most egy olyan sírban nyugszik, amely nem bizonyíthatóan egy másik család nevével van feltűntetve.
További nevek, kik a ménesparancsnokokhoz köthetők:
Baronesse Olga de Boxberg: 1866. Báró Boxberg Imre ezredes (1860-1869) lánya.
Maria Fridrich: 1871. Fridrich György őrnagy (1869-74) lánya.

Az eddig felsoroltak ménesparancsnokok illetve családtagjaik voltak, akik jól vagy kevésbé jól végezték feladatukat, de nevüket megőrizte a történelem. Talán ilyen lehetne az 1848-49-es szabadságharc alatt itt szolgáló és az akkori csatákban részt vevő Heghtenberger Mihály cs.k. főhadnagy (1889) személye is. lehetne még sorolni a többi katonát, akik mind itt nyugszanak.
De helyettük inkább néhány tisztviselőt szeretnék felsorolni.

Karl Cilebel: 1842. Tábori főorvos.
Anna Cilebel: 1867. A főorvos felesége.
Leokadia Babizky: 1852. Ő szintén egy főorvos felesége.
Carlo Sedlaček: 1864. Fő állatorvos.
Dr. Anton Henrcih Schima: 1865. Főorvos.
Beer János: 1882. Cs.k. fősebész.
Dr. Kotucs János: 1917. Orvos.
Kotucs János: 1929. A bábolnai iskola igazgató-tanítója.
Blázsik Ferenc: 1977. A bábolnai iskola igazgató-tanítója.

Egyelőre elégedjünk meg ennyivel, mert még lehetne sorolni tovább is a neveket.
Befejezésül engedjék meg, hogy számomra és remélem az Önök számára is érdekes családi kapcsolatokra hívjam fel a figyelmüket! Ugyanis itt található Lossonczy Károlyné Vay Eleonóra (1910) és kislánya Lossonczi Lossonczy Elza (1892) sírja is, ők Lossonczy Károlynak, a Farkaskúti gazdasági kerület igazgatójának a hozzátartozói voltak. Rokoni kapcsolatban álltak Lossonczy Mihály miniszteri tanácsossal. Az országos lótenyésztés vezetőjével, aki személyesen üdvözölte 1902 áprilisában a sikeres arab expedícióból haza érkezett Fadlallah el Hedad Mihályt és társait.

„Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.”

Pusztai József
Bábolnai Fórum, 2000. november

0/5 : Nincs értékelve

Hozzászólás beküldése

 • Miklós
  5 éve .

  Tisztelt Pusztai Úr!
  Kérem, hogy adjon segítséget Lossonczy Károlyné Vay Leonie sírjának megtalálásához. A dédunokája vagyok. Egyébként ha tud valamit továbbit róla és férjéről, megköszönném, ha megírná a címemre. fd6667@mailbox.hu
  Üdvözlettel:
  Lossonczy Miklós

  0 0