Üdvözlet

Felhasználói név:
Jelszó:

Adatok megjegyzése
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Véletlen képekKözelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

„Hol sírjaink domborulnak”

Így október végén és november elején egyre többet és többen járunk a temetőbe.
Mindenki sürög-forog szerettei sírjánál, rendezgeti, virágot ültet, koszorút helyez el, gyertyát gyújt. Ez rendjén is van, de gondolt-e valaki arra, amikor benyit a temető kapuján, hogy nem a temetőbe, hanem a történelembe nyitott ajtót?
A temető olyan, mint egy képes történelemkönyv. De ez a szép könyv tele van szamárfülekkel, zsírpacákkal. Mert minden egyes elhanyagolt sír egy-egy szamárfül vagy valami ormótlan zsírpaca ebben a könyvben. Valljuk be őszintén, kinek van kedve ilyen könyvből olvasni.
Tegyünk érte valamit együtt, hogy kisimuljanak ezek a szamárfülek és eltűnjenek az ormótlan pacák! Higgyék el érdemes, mert lassan úgyis csak ez marad a régi fényes ragyogó Bábolnából!
Legalább mi, itt élők legyünk büszkék a múltunkra és a jelenünkre, higgyék el, van mire!
Vajon hányan tudják, hogy itt a Bábolnai temetőben hány hős alussza örök álmát? Én mondom, minden egyes sírban egy-egy hős nyugszik, s mindenkinek az a legnagyobb, aki közel állt a szívéhez! De tudom, hogy a történelem nem az általánosításokon alapul. Ezért szeretnék pár kiemelkedő történelmi sírt (dokumentumot) közre adni a teljesség igénye nélkül. Lássuk csak, hányan tudnák felsorolni, hogy hány ménesparancsnok nyugszik a bábolnai temetőben?

Méneskari parancsnokok:
Anton Tavera: lehet, hogy neve nem cseng ismerősen, ő ugyanis a Mezőhegyesi ménes parancsnoka volt. 1828-ban halt meg és itt temették el.
Joseph Eckert: 1855.
Rudolf Ritter von Brudermann: 1899. A ménesről megjelent írásokban Rezsőként szerepel.
Nagy-Léghy Patzolt József: 1909. A parancsnok két lánya és fia is itt van eltemetve: Gizella (1893), Ilona (1897), Vilmos (1900)
Fadlallah el Haded Mihály: 1900. Ő talán a leghíresebb ménesparancsnok.

Kimaradt a felsorolásból Flögl Ferenc alezredes, aki 1874-89 közt volt ménesvezető. Ő most egy olyan sírban nyugszik, amely nem bizonyíthatóan egy másik család nevével van feltűntetve.
További nevek, kik a ménesparancsnokokhoz köthetők:
Baronesse Olga de Boxberg: 1866. Báró Boxberg Imre ezredes (1860-1869) lánya.
Maria Fridrich: 1871. Fridrich György őrnagy (1869-74) lánya.

Az eddig felsoroltak ménesparancsnokok illetve családtagjaik voltak, akik jól vagy kevésbé jól végezték feladatukat, de nevüket megőrizte a történelem. Talán ilyen lehetne az 1848-49-es szabadságharc alatt itt szolgáló és az akkori csatákban részt vevő Heghtenberger Mihály cs.k. főhadnagy (1889) személye is. lehetne még sorolni a többi katonát, akik mind itt nyugszanak.
De helyettük inkább néhány tisztviselőt szeretnék felsorolni.

Karl Cilebel: 1842. Tábori főorvos.
Anna Cilebel: 1867. A főorvos felesége.
Leokadia Babizky: 1852. Ő szintén egy főorvos felesége.
Carlo Sedlaček: 1864. Fő állatorvos.
Dr. Anton Henrcih Schima: 1865. Főorvos.
Beer János: 1882. Cs.k. fősebész.
Dr. Kotucs János: 1917. Orvos.
Kotucs János: 1929. A bábolnai iskola igazgató-tanítója.
Blázsik Ferenc: 1977. A bábolnai iskola igazgató-tanítója.

Egyelőre elégedjünk meg ennyivel, mert még lehetne sorolni tovább is a neveket.
Befejezésül engedjék meg, hogy számomra és remélem az Önök számára is érdekes családi kapcsolatokra hívjam fel a figyelmüket! Ugyanis itt található Lossonczy Károlyné Vay Eleonóra (1910) és kislánya Lossonczi Lossonczy Elza (1892) sírja is, ők Lossonczy Károlynak, a Farkaskúti gazdasági kerület igazgatójának a hozzátartozói voltak. Rokoni kapcsolatban álltak Lossonczy Mihály miniszteri tanácsossal. Az országos lótenyésztés vezetőjével, aki személyesen üdvözölte 1902 áprilisában a sikeres arab expedícióból haza érkezett Fadlallah el Hedad Mihályt és társait.


„Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.”


Pusztai József
Bábolnai Fórum, 2000. november


 

Hozzászólás

„Hol sírjaink domborulnak” Miklós 2013. szept. 05 : 15:09 Válasz erre
Hozzászólás: 1

Regisztrált: 2013. szept. 05 : 15:02
Tisztelt Pusztai Úr!
Kérem, hogy adjon segítséget Lossonczy Károlyné Vay Leonie sírjának megtalálásához. A dédunokája vagyok. Egyébként ha tud valamit továbbit róla és férjéről, megköszönném, ha megírná a címemre. fd6667@mailbox.hu
Üdvözlettel:
Lossonczy MiklósHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz