Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Tiszta vizet a pohárba

Szeretnék felvilágosítást kapni arról a téveszméről, mely szerint Bábolna a Babunai család birtoka volt és a család lenne a falu névadója. Ugyanis a jól bevált Babunai történet több mint valószínű, hogy csak ’kacsa. Évtizedek óta ül az egész falu a hintában, amit még a hatvanas években vagy előbb meglökött valaki. Azóta csak szédülünk és bevettük a kézenfekvő mesét, hogy Babunai Miklós özvegye, Annis asszony 1267. vagy 1268 körül eladja a Babunai birtokot. Ami igaz is, csak hogy ez az Annis nem az az Annis, mert ez a történet egy kicsit arrébb játszódik le. Egészen pontosan Győr vármegyében, még pontosabban a Sokorói dombok alatt. A bizonyság érdekében idézem a bábolnai és a sokorói változatot is. A bábolnai változat több kiadványban is szerepel, egy kicsit mindig módosítva vagy éppen leszűkítve. Hát akkor lássuk a medvét!

Az első írásos említés 1268-ra esik, amikor Babunai Miklós özvegye Annis, a Komárom megyei Gyarmat pusztát Pek-i Lőrincre íratja át.
A Gyarmat puszta névvel azonban többet nem találkozunk, hanem Babuna néven említik, mint helységet.
Engedtessék meg, hogy még egy bábolnai variációt idézzek, mielőtt rátérnék a sokorói szent evangéliumra.
A hazai irattárakban őrzött és általam ismert legrégibb okmány, ami Bábolnáról hiteles adatokat tartalmaz, 1268-ból származik. Ez a latin nyelvű írás arról szól, hogy Babunai Miklós, akit a király egy korábban kiadott levélben Bábolna pusztabirtok jogos tulajdonosaként ismer el, végrendeletében fiatal feleségére, Ánizs asszonyra hagyta vagyonát. A Koppány-nemzetségből származó özvegy –aki Rubin lánya volt- hiteles vallomást tett arról, hogy Babuna pusztabirtokot Pok-i Lukácsnak engedi át.

És most irány a sokorói dombok alja.
Gyarmat a sokorói dombok alatt elterülő síkságon fekvő magyar nagyközség… a pannonhalmi levéltár egyik oklevelében még korábban, 1157-ben találjuk feljegyezve „Jormat preadium” alakban. 1267 körül Kuplin vagy Koplyon Annis özvegy Babunai Miklósné is birtokosa volt, kitől a birtokot Pok Lukács comes vette meg 1271-ben…
Ehhez csupán annyit fűznék hozzá, hogy ez az írás egy a század elején megjelent könyvben olvasható. A bábolnai verziók, mint említettem, kb. a hatvanas évektől járják az útjukat. Valaki koppintotta az írást vagy valaki elferdítette a valós történelmet, hogy ki és mikor, nem tudom. Döntse el mindenki saját maga, melyik a hiteles, vagy hitelesebb. Ne szégyellje senki, ha az eddigiektől eltérő véleményre jut. Én is bedőltem a mesének és kényelmesen ringatóztam a hintában, mint a község többi lakója, de egyszer megáll még a vidám körlánc hinta is. Minél tovább ülünk rajta, annál nehezebb leszállni, de egyszer csak meg kell próbálni.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba, most még nem késő. Mert később már a zavaros vizet is úgy isszuk, mint valami tiszta forrásvizet.
Köszönöm figyelmüket és elnézést kérek mindazoktól, akik most sértve érzik magukat, csak még annyit, akinek nem inge, ne vegye magára.

Pusztai József
Bábolnai Fórum, 1999.október

0/5 : Nincs értékelve

Hozzászólás beküldése