Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Iskola

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 11 péntek - 16:38 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_papirgyujtes_iskola.jpg2013. október 11-én papírgyûjtést szerveztünk a Bábolnai Általános Iskolában. 12 órától 17 óráig vártuk a gyerekeket és szüleiket az összegyûjtött papírhulladékkal a sportcsarnok mögött elhelyezett konténereknél, ahol a Papiros 97 Kft munkatársai és iskolánk pedagógusai lemérték és osztályonként gondosan feljegyezték, melyik osztály mennyit gyûjtött. A gyerekek – fõként a felsõsök – lelkesen járták településünket és sok-sok papírt hoztak, de a legtöbbet a 2. a. és a 8.a. osztályok gyûjtötték. Összesen több mint 17 tonnányi papírt szállítottak el iskolánktól aznap! Eddigi hagyományainkhoz híven az összegyûjtött papír ára az osztályközösségeket gazdagítja. Köszönjük szépen a gyerekek és a szülõk segítségét.
Évek óta az õszi papírgyûjtés mellett elektronikai hulladékgyûjtést is szervezünk iskolánkban a Selector Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft. közremûködésével a környezettudatosság jegyében. A környezeti nevelés, a hulladék újrahasznosítása rendkívül fontos mai világunkban. 2013. október 8-10-ig vártuk a használaton kívüli, mûködésképtelen vagy lecserélésre szánt háztartási gépeket, szórakoztató elektronikai eszközöket, berendezéseket. A hatékony begyûjtésért iskolánk alapítványa bevételhez jutott, melyet a környezeti neveléssel összefüggõ nevelõ-oktató munkánkhoz használunk fel.
Köszönjük a szülõknek, lakosoknak a segítségét, mellyel eredményesen támogatták a gyûjtésben való részvételünket.

Peresztegi Gáborné, Hegyi Dóra
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 05 szombat - 16:36 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
A Természetbarát szakkör tagjai október 5-én Naszályon a ferencmajori halastavaknál kirándultak. Egész nap megfigyelhetõ volt a madárgyûrûzés, egy rövid túra közben madarakat láthattunk, távcsöveken keresztül. A madárgyûrûzés úgy zajlott, hogy a befogott madarakat egyesével zsákokba tették, majd megfelelõ méretû gyûrûket helyeztek lábukra.
Gyûrûztek kékcinegét, barátcinegét, sárga füzikét, barátposzátát és vörösbegyet is. A nap különlegessége a guvat, de legfõképpen a jégmadár volt. A gyönyörû tollú madarat mindenki fényképezte és simogatta. De a tollakról eszünkbe jutva mégis csak legselymesebb Ottó volt, az erdei fülesbagoly. Ez a nap mindenképpen nagyon jól és „természetbarátan” telt el. Örülünk, hogy a madár megfigyelési napon sok érdekességet tanultunk.
Dibusz Luca 5.a osztály
Panák Zsófia 7.a osztály
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 27 péntek - 14:28 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_oszkoszonto.jpgElkezdõdött az iskola, beköszöntött az õsz. Az alsó tagozatos gyermekekkel, az elmúlt évekhez hasonlóan, most is az arborétumban töltöttük az idõt szeptember 27-én.
Reggeli után kisétáltunk, majd csapatonként elindultak a gyerekek, hogy teljesítsék a rájuk váró feladatokat az állomásokon.
Volt diószedés, találós kérdés, szókeresõ, sütõtök és csillagtök gurítás, képkirakó és titkosírás, õszi termések és gyümölcsök kitapogatása bekötött szemmel, leveleket kereshettek szintén bekötött szemmel a társaik irányításával.
Megpróbáltuk a feladatokat változatossá és mindenki számára megoldhatóvá tenni.
A program végén a gyerekek felszabadultan és jókedvûen osztották meg egymással élményeiket, majd elfogyasztották a müzli szeleteket, amelyeket támogatásként a Bernáth család ajánlott fel. Köszönjük!
Köszönjük az alsós kollégáknak, és az arborétum vezetõinek az Õszköszöntõ megvalósításához nyújtott segítséget!
Bors Erika, Slániczné S. Irén tanítók

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 14 szombat - 14:30 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_otveneves.jpgÖtven éve, 1963. nyarának elején intettek búcsút az általános iskolának, hogy kilépjenek a nagybetûs életbe. Legtöbben helyben, Bábolnán találták meg számításukat, de jónéhányan elkerültek szülõfalujukból. Szeptember 14-én újra találkoztak, hogy felelevenítsék a régi idõk emlékeit és elmeséljék, mi történt velük az elmúlt ötven esztendõ során.
Az elmúlt fél évszázadból mindenkinek akadt mesélnivalója.
A 29 fõs egykori osztályból heten már nem élnek, 19-en tudtak jelen lenni a viszontlátás alkalmán.
Elsõs tanító nénijükre, Fodor Ilonka nénire valamennyien szívesen gondoltak vissza, Bálint Tivadarné Erzsi néni osztályfõnöküket nemrégiben vesztették el, rá is emlékeztek. Kicsit idõztek a Bábolnai Általános Iskola padjaiban, majd azt követõen megtekintették a Ménesbirtok történetébõl nyílt tárlatot, ezután terített asztal mellett beszélgettek a régi osztálytársak a Bástya sörözõben.

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 05 csütörtök - 17:23 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
Szeptember 5-én a mûvészeti iskolában is megszólalt jelképesen a tanév kezdetét jelentõ csengõ. Bábolnán a 18. év kezdõdik el öt zenei tanszakkal - ütõ, trombita, furulya, hegedû és szintetizátor –, moderntánc és társastánc tanszakkal és a dráma-színjátszás tagozattal. Kb. 90 növendék kezdi meg tanulmányait a különbözõ mûvészeti tanszakokon. Kétféle képzési forma jellemzi ezt a tanévet is: az általános iskola alsó tagozatán tehetségkutató képzés folyik zene, társastánc és dráma tagozaton. Emellett mûködnek a már hagyományosnak mondható szakok.
A Köznevelési törvény változásai természetesen érintik a mûvészeti oktatást is, de- ahogy Bánfi Csaba igazgató úr mondta – , a kiválóra minõsített intézmény a mûködését zökkenõmentesen kezdhette meg. A financiális feltételek még nincsenek állami szinten kidolgozva, de remélik a fenntartók, hogy hamarosan erre is sor kerül. Emil Zola gondolatával fogjunk hozzá az új tanévhez, hogy az év végére minden növendék megmutathassa kitartó munkájának eredményét. ,,A mûvész semmit nem ér tehetség nélkül, de a tehetség semmit nem ér munka nélkül.’’
Veresné
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 02 hétfő - 21:19 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
Új pedagógusokkal indult a tanév a helyi Bábolnai Általános Iskolában. Csongrádi Péter a testnevelés órák nagy részét, Görözdiné Major Gyöngyi az iskolaotthonos, Molnárné Mészáros Judit pedig elsõsorban a napközis foglalkozásokat tartja.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 02 hétfő - 14:06 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_tanevnyito_iskola.jpgAugusztus második felében pedagógusaink már az új tanévre készültek.
Az új tanévben sok-sok változáshoz kell alkalmazkodnunk, az új törvényi elõírásoknak megfelelnünk.
Augusztus végén 4 tanulónk tett javító vizsgát. Közülük 2 tanuló sikeres vizsgát tett, így osztályukban folytathatják tanulmányaikat, 2 tanuló azonban osztályismétlésre kényszerül.
Személyi változások is történtek a nyáron. Szarkáné Ágoston Orsolya igazgatóhelyettesi kinevezést kapott, melyhez ezúton is gratulálok és jó munkát kívánok. A nevelõtestületbõl távozott Gõgösné Rovács Ágnes tanárnõ, Tóth-Petrovszky Éva tanítónõ pedig nyugdíjba vonul. Ugyanakkor új kollégákat köszönthetünk Csongrádi Péter, Görözdiné Major Gyöngyi és Molnárné Mészáros Judit személyében.
Csongrádi Péter a testnevelés órák nagy részét, Görözdiné Major Gyöngyi az iskolaotthonos foglalkozásokat, Molnárné Mészáros Judit pedig elsõsorban a napközis foglalkozásokat tartja. Munkájukhoz sok sikert kívánunk.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 14 péntek - 15:44 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_csaknyom.jpgEz a gondolat lehetne a mottója erdei iskolai programsorozatunknak, hiszen a Bakony élõvilágának, szociokulturális környezetének megismerésére indultunk.
Elsõ állomásunk Bakonybél volt, ahol a Pannon Csillagda csillagászati és ûrkutatási kiállításának megtekintése után a modern 3D-s planetáriumban kozmikus utazáson vettünk részt. Utána nagyot sétáltunk a Borostyán-kút kápolna környékén. Szállásunk az Öreg-Bakony legszebb részén, Vinyén volt.
Második napunkon a Cuha-völgyi barlangok felfedezésére indultunk (Likas kõ, Remete barlang, Ördögrét). Igazi kalandtúrán vettünk részt, hiszen a felázott erdei talajon, a meredek sziklaszirteken, patakon át vezetett a tanösvény. A próbát mindenki teljesítette (igaz, a legtöbben sárosan, vizesen)!
A harmadik napon, a méhészeti bemutatón, ismertetõt hallottunk a méhek életérõl, a méz kedvezõ élettani hatásairól. Megvizsgáltuk a kaptárakat is.
Valóban csak az emlékeinket hoztuk haza: a csodás, nyugodt világ, a kristálytiszta levegõ, a csörgedezõ patak, a csillagos ég emlékét.
Patakiné Rezsek Gabriella és a 4. b osztályos tanulók
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 14 péntek - 15:22 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
“Minden nap megszûnik valami,
Amiért az ember szomorkodik,
De mindig születik valami új,
Amiért érdemes élni és küzdeni.”

(Herakleitosz)

2013_ballagas.jpgA Bábolnai Általános Iskolában a ballagási és a tanévzáró ünnepélyünket évek óta külön napokon tartjuk.
A ballagást megelõzõ napon nyolcadikosaink a reggeli órákban elköszöntek tanáraiktól, az iskola dolgozóitól. Vidám mûsorral búcsúztak az iskolatársaktól, majd a bolondballagással folytatódott a délelõtti program. Este került sor a szerenádra és a bankettra.
A végzõs diákok számára 2013. június 14-én délután 5 órakor szólalt meg utoljára a csengõ. A ballagási ünnepélyre virágdíszbe öltözött az iskola, búcsúzó tanulóink iskolatársaik sorfala közt még egyszer végigjárták a jól ismert épületet.
Ezen az ünnepségen került sor a Kiváló Diák kitüntetés átadására, melyet dr. Horváth Klára polgármester asszony adott át Szabó Attila József végzõs diáknak. Nyolcadikos tanulóink számára véget értek az általános iskolás évek. Szeptembertõl középfokú intézményekben folytatják tanulmányaikat.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 05 szerda - 15:40 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
Ebben a tanévben is megszerveztük a 7. a osztály három napos erdei iskoláját. Ezúttal Székesfehérvár – Agárd – Pákozd – Velence volt az úticél. Június 5-én vonattal érkeztünk Székesfehérvárra, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtünk: Bory-vár, Romkert, Országalma, Patikamúzeum, hogy csak a legérdekesebbeket emeljem ki. Másnap ismét vonatra szálltunk és Agárdra utaztunk, a Velencei-tóhoz. Innen hajóval mentünk a Szúnyog-szigetre, majd egy jó kis gyalogtúra után megérkeztünk a pákozdi emlékhelyre. Itt nemcsak a pákozdi csata eseményeit követhettük nyomon, hanem láthattunk világháborús lövészárkot, tiszti bunkert, megismerhettük a mai békefenntartók tevékenységét.
A szabadidõt is hasznosan töltöttük, hiszen vidám verssel, jelenetekkel örökítettük meg az eseményeket. Izgalmas éjszakai túrán próbálhatta ki mindenki önmagát, bizonyíthatta bátorságát. Ellátogattunk Velencére is, ahol egy kellemes fürdõzéssel zártuk programunkat.
Sok új ismerettel és még több élménnyel gazdagodva érkeztünk haza. Köszönjük a támogatást a Bábolnáért Közalapítványnak és az Iskolánkért Alapítványnak.
Veresné Szkocsek Mária