Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Egyéb

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 19 szombat - 16:56 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
A Richter-skála szerinti 3,3-as földrengést mértek Bábolna térségében október 19-én, a reggeli órákban. Egyéb híradásokból tudható, hogy elõbb egy kisebb, majd egy nagyobb rengést lehetett érzékelni. Az egész három-négy másodpercig tartott, mintha a ház alatt meghúzták volna a szõnyeget - mondta el Horváth Klára polgármester az MTI-nek, akihez károkról nem érkeztek bejelentések.
A megyei katasztrófavédelem sajtóreferense, Stolczenberger Klára arról tájékoztatott, hogy károkról a környékbeli tûzoltóságokra sem érkezett jelzés.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 18 péntek - 16:03 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_baratsag.jpgA három megyére szóló Barátság Fesztivált kétévente rendezik meg. Idén október 16-tól 20-ig látták vendégül a Németországból és Skóciából érkezett barátokat, akiket a zene és a tánc ereje tart össze immár több évtizede. A megye legnagyobb rendezvényének kettõs programja volt: a fesztivál ugyanis egyrészt a külföldi testvérmegyék küldöttségével való hivatalos ügyeknek adott teret, másrészt fellépési lehetõséget biztosított a velük érkezett mûvészeti csoportoknak.
Ezúttal Komáromba, Tatabányára, Tatára, Esztergomba, Tarjánba, Gyõrbe, Kisbérre, Pannonhalmára és a fõvárosba is elkalauzolták a delegációt. Az egyes városokban hasznos idõtöltést kínálva igyekezett a megye képviselete bemutatni a hazai nevezetességeket. A régen szõtt kapcsolatok elmélyítésére programokban gazdag öt nap állt rendelkezésükre.
Bábolna is részese lehetett a megyei rendezvénynek, hiszen a vendégek elszállásolásáról városunkban gondoskodtak.
E mellett a lakosság a Ménesbirtok Kamaratermében ismerkedhetett a német és skót kultúrával, hiszen október 18-án, pénteken a külföldi és hazai elõadóktól volt hangos a színház.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 04 péntek - 14:42 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_ikr.jpg– a mûszaki szolgáltatást együttmûködõ cégek folytatják

Bábolna, 2013. október 4. – Az IKR Zrt. a mai napon bejelentette, hogy a New Holland-dal kötött forgalmazási szerzõdését a gyártó felmondta, így a nagy múltú cég befejezi a mezõgazdasági gépforgalmazási tevékenységét, elszámol a szállítókkal és a hitelezõkkel, a további mûködésére vonatkozó döntéseket a menedzsment késõbb fogja meghozni. A termelõ partnerek részére az eddig az IKR Zrt. által képviselt munkagépek nagy részének forgalmazását az Invest Gépkereskedelmi Kft. veszi át, emellett a korábban az IKR Zrt. által végzett szervizszolgáltatást és alkatrész értékesítést is ez a társaság végzi a jövõben.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 28 szombat - 14:21 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_itthon.jpgVilágzenei produkcióval, Szerelem-szerelem címû mûsorával érkezett városunkba Korpás Éva népdalénekes, akit a szeptember 28-ai napos õszi délutánon a filagóriában hallhatott a bábolnai közönség. Az énekes zenei kíséretérõl Madarász András és Sípos Dávid gondoskodott. A délutáni mûsorral a gyermekhallgatóságnak is kedveztek, hiszen az autentikus magyar népi muzsika mellé simuló jazz dallamok közt a nebulóknak szóló dalokat is játszottak.
A hétvégi programot az Itthon vagy, Magyarország szeretlek elnevezésû állami támogatású, turisztikai programban szervezhette meg Bábolna.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 27 péntek - 09:26 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_nyugdijasok.jpgSzeptember 27-én a bábolnai Idõsek Klubjának tagjai ez évben utoljára egy kiránduláson vettek részt Bakonybélen.
Délelõtt a Dobri névre hallgató sétavonattal tettünk hangulatos túrát, melynek során megismerhettük Bakonybélt és környékét. Elsõ megálló a Szentkút és a kápolna volt, ahol a hagyomány szerint Szent Gellért remete éveit töltötte.
Ezután a Gerence - völgyén végighaladva egy erdei pihenõnél álltunk meg, ahonnan rövid séta után a bakonyi Gyilkos-tóhoz érkeztünk. Aki járt már az Erdélyben található Gyilkos-tónál, melyet egy hegyrõl leszakadó törmelék hozott létre, az bizonyára tudja, hogy a vízbõl tömegesen kiálló, halott fák csonkja bizony izgalmas látvány. Ha valaki azt gondolja, kis hazánkban hasonlót nem talál, akkor téved, ugyanis a bakonyi nagyon hasonlít rá.
Következõ programunk a Pannon Csillagdában várt minket, mely Magyarország elsõszámú csillagászati ismeretterjesztõ központja. Elõször egy csillagászat történeti kiállítást tekintettünk meg.
Megismerhettük a híres Gibeon meteoritot, antik távcsöveket, Galilei és Newton felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját.
Ezután a planetáriumban a Csillagok birodalma címû kisfilmet néztük meg. Az új 3D planetárium show a csillagok életútját, fejlõdését és pusztulását, a különbözõ csillaghalmazok típusait és galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatta be. A különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidék csillagfényes tájai is feltûntek az alkotásban.
Végül megnézhettük az ûrkutatás legnagyobb expedícióit:
a Holdutazást (Apollo program), és a Mars felfedezését bemutató kiállítást.
Délután élményekkel gazdagodva, a jó levegõtõl elfáradva indultunk haza Bábolnára.


Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 augusztus 31 szombat - 14:22 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013. augusztus 31-én felvidéki testvértelepülésünkön, Hidaskürtön került megrendezésre a „II. Jó ügyért fõzünk” gasztronómiai viadal. 13 csapat nevezett be különbözõ ételek elkészítésével, melyeket a szakavatott zsûri segítségével pontoztak. Az idei évben Bábolna is képviseltette magát a versenyen, hiszen „Bábolnai chéfek” néven 4 fõs csapatunk (Hadnagy Zsolt, Lengyel Bence, Lengyel Dániel, Márkus Péter) bográcsban fõzött paprikás krumplival igyekezett minél elõkelõbb helyezést elérni. A versenyt a bábolnai csapat a 7. helyen zárta, ami az ételek végig kóstolása után szép eredménynek tekinthetõ, hiszen minden csapat finomabbnál finomabb ételekkel készült.
A nap folyamán számtalan program szórakoztatta a résztvevõket és az érdeklõdõket, este pedig a Gold zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A program egyben jótékonysági rendezvény is volt, hiszen ruhagyûjtést szerveztek a nagymegyeri árvaház számára, illetve becsület kassza alapon nyílt lehetõség az ételek kóstolására, melynek bevételével a helyi óvodát támogatták. A két település gyermekönkormányzata néhány évvel ezelõtt kölcsönösen felélénkítette a testvér kapcsolatot. Ennek köszönhetõ, hogy hidaskürti barátainkkal évek óta egyre szorosabb kapcsolatot ápolunk. Mára már nem csak hivatalos, hanem magán események gyakori vendégei mind a hidaskürti, mind a bábolnai fiatalok.
Köszönjük a szervezõknek a vendéglátást, reméljük jövõre még szebb eredménnyel térhetünk majd haza.
Lengyel Dániel
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 augusztus 22 csütörtök - 21:24 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_ihleto.jpgHelyes Jenõ helyi festõmûvész ötlete nyomán indult útjára a Bábolnai Alkotótábor, a hagyományt az önkormányzat is felkarolta. Augusztus 22-tõl immár harmadszorra érkeztek Bábolnára neves képzõmûvészek. Idén Kisbábolnán kapott helyet a tizenegy alkotó, ahol egy felújított paraszt kúriában engedhették szabadon fantáziájukat.
Helyes Jenõ, az alkotótábor „atyja” baráti szeretettel és a viszontlátás örömével üdvözölhette alkotótársait. – Magam is koncepciók nélkül érkeztem ide, vártam már a társaságot, melynek zömét ismertem is. Rám a táborok mindig inspirálóan hatnak. Ilyenkor nem szolgai módon másol az ember, hanem igyekszünk egymástól tanulni. Figyelem a munkafolyamatokat, és amit magamévá tudok tenni, azt beépítem a lelkembe. Valahogy így kezdõdik az alkotás folyamata nálam – magyarázta.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 augusztus 19 hétfő - 13:56 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
Az elsõsöktõl egészen a hatodikos iskolásokig minden gyerkõc remek nyári elfoglaltságot talált a bábolnai kézmûves táborban, mely augusztus 12-tõl egy héten át tartott napközis formában. A táborozók fõhadiszállása az általános iskola technika termei voltak. A tábort vezetõ pedagógusok, Hegyi Dóra és Lányi Szilvia két hét szorgos elõkészítést vállaltak annak érdekében, hogy a kézmûves tevékenységek lehetõ legváltozatosabb módját megmutathassák a gyerekeknek. A cél idén sem volt más, mint hogy táborukban minden korosztály megtalálja a neki tetszõ alkotó technikát. Természetes, ahogy korábban is, a gyerkõcök keze nyomán számtalan használható alkotás született. A tárgyakra a táborozók késõbb is büszkék lehetnek.
Egy napot az afrikai nyár hangulatának szántak, ismerkedtek a foltvarrás és a papírcsík technikával. Volt egészségnap, amikor pudingot készítettek és egy limonádés bögrét is dekoráltak. Az utolsó napot egy szélcsengõ elkészítésére szánták. Természetesen, az alkotás nyugalmát gyakran verték fel mozgással és játékkal a kézmûves táborozók.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 augusztus 16 péntek - 14:19 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
Farkas Gábor rendõr ezredes gazdasági bûncselekmények felderítésével is foglalkozott, Sopronban kinevezett kapitány volt, a gyõri fõkapitányságon pedig gazdasági igazgató. Mostantól megbízott vezetõként irányítja a Komárom-Esztergom megyeieket.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 július 07 vasárnap - 13:39 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_nyari_tabor.jpgJúlius elsõ hetében nyaralt 37 bábolnai felsõ tagozatos diák Balatonalmádiban és környékén. Az utóbbi évtizedben Bábolnán végzett tanulók nagy része megfordult a „töri táborok” valamelyikében Egerben, a Mátrában, Szombathelyen, Székesfehérváron, Szentendrén, a Balaton mellett több helyszínen. Mivel idén ünnepeltük 30 éves pedagógus pályafutásunkat, úgy gondoltuk történelemtanításunk és több évtizedes táboroztatási tapasztalatainkat felhasználva meglepjük a diákokat azzal, hogy a megszokott programok mellett még élménydúsabb napokat szervezünk számukra.

Olvasd tovább