Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Civil szerv.

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 12 szombat - 16:33 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
 – Hagyományőrzők találkozója
 
Átadták az Égig érõ fa díjat
 
Dunán innen, Dunán túl elnevezésû, immár tradicionális gálájával kötötte össze jubileumi ünnepségét a Rákóczi Szövetség bábolnai szervezete, mely tizenöt éve mûködik városunkban. Az október 12-én, a Ménesbirtok Kamaraszínházában immár ötödik alkalommal megtartott hagyományõrzõk találkozójára sokan ellátogattak az alapító tagok közül is. Vendégük volt továbbá dr. Ugron Gáspár Gábor, a Rákóczi Szövetség alelnöke is. Az idei esztendõ vendégfellépõje: a Rozmaring Néptánccsoport Köbölkútról, a Stampay János Alapiskolából érkezett.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 28 szombat - 15:40 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_merfoldko_romai.jpgTurisztikai csoportunk az õszi idõpontot választotta a 12 km-es körtúra megtételére. A Keleti-Bakony legfontosabb vízfolyása a 20 km hosszú Gaja-patak. Két gyönyörû szurdokvölgye van, az egyik Bakonynána alatt az ún. Római-fürdõ, a másik Bodajk mögött található. A programunkat elõször az 50 éve tevékenykedõ Alba Régia Barlangkutató Állomásnál kezdtük, ahol Szolga Ferenc úrtól megtudtuk, hogy milyen fontos barlangkutató munkát végez a csoport a Tési-fennsíkon.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 augusztus 31 szombat - 16:44 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_nyarvegi.jpgEgy hónapos kihagyás, „nyári szünet” után ismét egy nagyon izgalmas és kihívásokat ígérõ úti célt tûzött ki magának a Mérföldkõ Turisztikai Csoport lelkes csapata. Augusztus 31-én, e kellemes nyárvégi reggelen indultunk el Csesznekre, hogy onnan felfedezzünk egy évmilliók alatt kialakult természeti örökséget, az Ördög-árkot. Az érdeklõdés ezúttal sem maradt el, hiszen csoportunk az eddig is megszokott létszámban, 31 fõvel indult útnak.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 augusztus 06 kedd - 13:52 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_frissen_ropogosan.jpgTáncos lábú nyugdíjasok a szolnoki strandpartin A nyáron ismét szerepeltek a szolnoki strandpartin a bábolnai nyugdíjasok, akik tíz éve alakították színpadra termett formációjukat. Mostani produkciójuk a tavalyi Kukorica fesztivál alkalmára hosszas gyakorlással, próbák sorával született meg, és úgy gondolták ezzel lepik meg a szolnoki közönséget is. Ez a nyári alkalom kiváló lehetõséget nyújt számukra, hogy ismerkedjenek más nyugdíjas klubok életével, tagjaival.
A szolnoki Tiszaligeti Strandfürdõben évrõl évre visszatérõ rendezvény célja, hogy megmozgassa a nyugdíjas közösségeket, akik megmutathatják, hogy megállják helyüket a színpadon.
A nyári, kétnapos eseményre az ország számos pontjáról érkeznek nyugdíjasok, ahol fellépéseiket követõen szórakoztató programokon vehetnek részt. A rendezvény szervezõje, a szolnoki Kabaré és Dalkör vezetõje, Bozsóné Fazekas Rozika, aki a bábolnai szépkorúak mûsorára is számított az idei repertoárban.
Koncz Józsefné, a csoport vezetõje elmondta, mindig van bennük egy kis drukk, igyekeznek a színpadon ropogósan, frissen, fiatalosan mutatkozni. Mint említette, a Vadvirág csoport tagjai mind lelkesek, olykor a nagy lelkesedésben a mûsor összeállításával kapcsolatban vélemények is ütköznek.
A formáció ruházatát is maga varrja, hímzésekkel díszíti. Ezt is kiemelték mielõtt a színpadra álltak volna a frissességbõl és táncból jelesre vizsgázott asszonyok.

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 július 13 szombat - 15:41 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
A Bábolnai Íjászok Baráti Egylete második alkalommal szervezett íjászversenyt a bábolnai arborétumban július 13-án. A megmérettetés sokakat megmozgatott, több mint nyolcvan versenyzõ ragadott íjat a mezõnyben. Az ország távolabbi pontjairól is érkeztek íjászok, például Debrecenbõl, Sopronból, Csornáról, Mosonmagyaróvárról, felvidéki csapat is megmérettette magát, de a közelebbi helységek is képviseltették magukat, mint Komárom, Gyönyû, vagy Mór. Olyan településekrõl jöttek elsõsorban, ahová a bábolnai íjászok is rendszeresen járnak versenyezni, és legtöbbjükkel már baráti viszony alakult ki.
A versenybe leigazolt sportíjászok és hagyományõrzõ örömíjászok is beneveztek. Sok hölgyet is felfedezhettünk a résztvevõk között, akik ha amazonként nem is, de idõnként rutinos férfiíjászokat megszégyenítõ pontossággal és határozottsággal céloztak és találtak. Nem kevés gyermek is versenyzett, a legifjabb mindössze négy éves volt és némi felnõtt segítséget is igénybe kellett még vennie.
Több korosztályban zajlott a megmérettetés a különbözõ nehézségi fokozatú célállásokban különleges, egyedileg készített díjakért. Az egyes állomásokat kivételes ötletességgel, szellemességgel alkották meg a bábolnai egylet tagjai. Az építéskor szabadjára engedték fantáziájukat, több akadályt úgy készítettek el, hogy az tükrözze Bábolna jellegzetességeit, mint például a tojás, vagy a ló.
A szép küllemû díjak és jutalmak mellett mindenkit finom tradicionális étellel kínáltak, így a versenyzésen túl kellemes, családias piknikhangulatban telt el a nap.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 29 szombat - 12:48 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_merfoldko_gerecse.jpgTurisztikai csoportunk júniusi túraprogramját úgy állította össze, hogy a Gerecse hegység természeti értékei mellett legyen idõnk megtekinteni a OMVK KEM Területi Szervezete által meghirdetett Vadásznapi programot is.
Gerecse a Dunazug-hegység háromszög alakú, legnyugatibb része, átlagos magassága 400 méter. Üledékes építõanyagainak helyi formái közül nevezetesek a mészkõ barlangjai, a jura-mészkõ „vörösmárványa”, az eocén, oligocén rétegek szénbányái, a cement alapanyaga, a márga, a Dunára nézõ lejtõk vastag löszrétegébe vágott mély utak, löszfalak.
Programunk elsõ helyszíne a Bocsájtó völgyben az Agostyáni Arborétum volt, ahol szakvezetéssel egy órán keresztül ismerkedtünk a növényzettel. A terület különlegességét már az Eszterházyak is felismerték, hozzáértõ szemmel választották ki, és telepítették be a szlavóntölgyeket és vörösfenyõket még 1912-ben. A telepítés alapját mégis a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztálya által 1953-ban meghirdetett a „Honosítás alatt álló fás növények ökológiai, élettani és rendszertani vizsgálata” c. pályázat képezte. Tehát az arborétum alapvetõen fatermesztési kísérleti céllal létesült. A tervezési, szaporítóanyag beszerzési, felügyeleti munkákat Nemeskéri Kiss Miklós, dr. Barabits Elemér, Bánó István és Galambos Gáspár végezték.
Szakirányításuk alatt 1955 - 1962 között mintegy 300 növényt és változatot telepítettek a kertbe.
Ezt követõen kezdtük meg a 10 km-es túránkat, érintve a Mária, és a Szent Jakab zarándokút jelzéseit. A kék jelzésen lepkék tánca kísérte végig a lépteinket. Terveztük felkeresni a Peskõ-hegy (400 m) kicsiny, kõfülke barlangját a meredek, sziklás hegyoldalban, de nem tudtuk megközelíteni.
Árnyas lombak alatt beértünk Tarjánba, ahol bekapcsolódtunk a vadásznapi programba. Lukáts Péter úr a KEM Elnöke köszöntötte, és vendégül látta a csoportot.
A változatos programok - kiállítás, fúvószenekar mûsora, solymász, ragadozó kisemlõs, vadászkutya bemutató - feledtették a túra fáradalmait. Az ügyesebbek belekóstoltak az IKR csapata által készített I. helyezett vadételekbe is. Bízom abban, hogy a 24 fõ társamnak sikerült gazdag élményekkel hazatérni. Legközelebbi túránkat augusztusban a Bakonyba tervezzük.
Bierbauer Imréné
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 15 szombat - 15:35 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_oromvarras.jpgA kötés és varrás általában egy kényelmes fotelhez kapcsolható szabadidõs elfoglaltság. Legfõképpen a lányok, asszonyok egyik kedvenc idõtöltése. Mivel a szoba falai elzárják egymástól a hasonló kedvtelésnek hódoló hölgyeket, így jó kezdeményezésnek bizonyult a nemzetközileg is elismert szabadban varrás napja.
Bábolnán is hagyománnyá vált a franciák által meghonosított szabadban varrás napja, melyre városunkban június 15-én került sor a Kézimunka Szakkör kezdeményezésére. Az alkalom célja, hogy az alkotások jó hangulatban és jó társaságban szülessenek, legfõképpen a szabad ég alatt – hangoztatta Szabó Lászlóné szakkörvezetõ, aki maga is szívesen alkot a szabadban és harmadik esztendeje szervezi ezt az alkalmat.
Vendégeik ezúttal is a Tatabányai Baráti Kör tagjai voltak, évek óta tartó barátságukat tûvel és cérnával kötötték.
Mint elmondták, az utca zaja sem zavaró számukra, legfeljebb az elöltéseket kijavítják. Így azonban bárki beleláthatott a hétköznapokon ûzött kedvtelésbe.
Szabó Lászlóné arról is gondoskodik, hogy mindig új tanulnivalóval lássa el a szakkör tagjait. Ezúttal az alkotásnak egy kihajtogatós, ragasztós minta adta az alapot. A szakkörvezetõ már az utánpótlásról is igyekszik gondoskodni, így unokáját is elhozta, aki ugyancsak örömmel szorgoskodott.
Mint megtudtuk, a tagság az utóbbi idõben nemigen változott, kitartóan alkotnak, akárcsak a tatabányai partnerszervezetük egy lelkes tagja: Kerekes Istvánné, aki hét éve alkot, foglalkozik foltvarrással a klub berkeiben. Tavaly a 999 különbözõ hatszögekbõl álló takaróját öltögette, ami - elmondása szerint – azóta már elkészült, alkotókedve azóta sem lohadt.
Az sem feledhetõ, hogy gyakran textilmûvészetet idézõ használati tárgyak születnek a szakkörösök keze által, alkotásaik nemcsak szépek, de hasznosak is
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 05 szerda - 00:36 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_emlekkapocs.jpgA Magyar Országgyûlés 2010-ben hozott törvényi alapot arra, hogy kifejezze a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételét, június 4-ét az elsõ világháborút magyar részrõl lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

„Elválaszthattak, de szét nem választhatnak” - ez volt a mottója az összetartozás napja alkalmából, a Rákóczi Szövetség bábolnai szervezete által életre keltett megemlékezésnek, ahol dr. Faragóné dr. Novadovszky Nóra a szövetségi ügyvivõje köszöntötte a megjelenteket, köztük a térség és a település közéleti személyiségeit is.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 01 szombat - 18:54 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
Turisztikai csoportunk nagy érdeklõdéssel várta a kerékpártúrát, melyet összekötöttünk Gönyû község nevezetességeinek megtekintésével.
A község Gyõr-Moson-Sopron megyében, Gyõrtõl 16 km-re, a Duna jobb partján települt, régi hajós múltra tekint vissza. Dinamikusan fejlõdõ, rengeteg adottsággal rendelkezõ község 2915 fõs népességgel. Északon a Duna, délen egy 3200 ha-os erdõ, (a Pannonhalmi Tájvédelmi körzet része), keleten pedig a Cuhai-Bakonyér határolja. A távolság megtétele nem jelentett gondot, csak egy-két kerékpár mûködésével akadtak gondjaink. A virágzó fák, bokrok és mezei virágok illata kísérte végig utunkat.
Megérkezvén Gönyûre elõször a 2009-ben megépített sétányon haladtunk végig, ahol információs táblák adtak segítséget a terület megismeréséhez.
Több táblán az Erebe-sziget keletkezésérõl, nevérõl, élõvilágáról olvashattunk hasznos ismereteket. Már a sziget elnevezése is felettébb érdekes, két verzió is él a köztudatban. Az egyik még a török-idõkig nyúlik vissza, mikor is Gönyû lakossága a szigetre menekült a vérszomjas betolakodók elõl. Akik már biztonságban érezhették magukat a sziget védelmében, “Erre be!” felszólítással mutatták a helyes irányt a többieknek.
A másik verzió a hajózással kapcsolatos, ott is az “Erre, be!” parancsot kiabálták, csak éppenséggel a lovakkal dolgozó rakparti munkásoknak mutatták így az utat.
A sziget a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartozik, és 2000-tõl erdõrezervátum. Elsõsorban a gazdag állatvilága miatt jelentõs. A hódok és vidrák mellett számos felbecsülhetetlen értékû faj talál itt menedéket. A 64 hektáros vízzel határolt területen talált otthonra a védett partifecske, a gyurgyalag, a barna kánya és a jégmadár is.
A vadrécék különbözõ fajainak nagyobb számú csapataival elsõsorban a vonulási idõszakokban találkozhatunk. Nem itt fészkel, de ide jár táplálékért a rétisas és a feketególya is. A sétányról gyönyörködhettünk a Dunán közlekedõ hajókban, és odaképzeltük a vízimalmokat, a kompot, és a kikötõt. Láthattuk a felújított tûzoltókocsit, és a Ad Statuas – Vaspuszta római elõdje tábla - bemutatta a régi katonai táborok és a limesút helyét.
Különleges élményben volt részünk a Hajósmúzeum megtekintésekor, melyet a Helytörténeti Egylet két lelkes vezetõje mutatott be (Szórádi Csaba, és Pongráczné Singer Johanna). Egyesek még hajósruhába is beöltöztek.
Végigkerékpároztunk a településen, és minden nevezetes épületet megtekintettünk. Örültünk, hogy az idõjárás nem zavarta meg a 40 km-es utunkat, és sokrétû információt gyûjtöttünk a hajózással kapcsolatban. Javaslom a település megismerését azoknak, akik még nem jártak ezen a tájegységen.
Bierbauer Imréné
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 május 11 szombat - 12:08 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_merfoldko.jpgSok újdonságban volt része azoknak, akik eljöttek a turisztikai csoport által meghirdetett vulkán túrára. Elsõ látvány, a Pákh Imre magángyûjteményébõl összeállított Munkácsy kiállítás megtekintése Celldömölkön, majd ezt követte a Ság-hegy Tájvédelmi körzet egy részének bejárása.
Olvasd tovább