Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Városi esemény

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 december 01 vasárnap - 15:51 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
December elsején nyílt meg a helytörténeti gyûjtemény, mely az Ácsi úton, az egykori zeneiskolában kapott helyet. Az állandó kiállítás nem csupán Bábolna helytörténeti kincseinek megõrzését szolgálja, de a város idegenforgalmi lehetõségeit is bõvíti. Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 19 szombat - 16:09 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_merfoldko_ingokovek.jpgTurisztikai csoportunk októberi programjaként az ország földtani értelemben vett legöregebb, gránit alapkõzetû tájegységét járta be a Velenceihegységben.
A hegység lepusztult felszínébõl elõbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, a köztük lévõ hasadékokból a víz és a szél kihordta a törmeléket és a mállási anyagot.
Így láthatóvá váltak a legömbölyített formájú, egymásra tornyosodó, bizarr formájú ingókövek. A helyi népnyelv a gömbölyded formákat „gyajúzsákok” néven emlegeti. Túránk elsõ részében a legjellegzetesebb formákat mi is körbejártuk az 1994-ben létesített Gránit tanösvényen és környékén. Megsimogattuk a Pandúr-követ, a Kocka-követ, a Pogány-követ, majd folytattuk túránkat a Mészeg-hegységre. Elhaladtunk az 1990-es években épült Don-kanyar Emlékkápolna mellett, majd felértünk a Katonai Emlékhelyre.
Itt különös élményben és látványban volt részünk, mert a tájegység igazi arculata itt bontakozott ki. Tárlatvezetõ segítségével megismertük az 1848-49-es Pákozd – Sukorói csata emlékeit, a XX. századi háborúk emlékeibõl az elsõ világháborús katonai barakk és a második világháborús eredeti, a Margit-vonal részét képezõ lövészárok korabeli módon megjelenített szakaszát jártuk végig. Az 1956-os õszi események emlékét a forradalom 55. évfordulójára elkészített Emlékpont õrzi. Megtekintettük a magyar zászlókat, és az aradi vértanúk tiszteletére készített emlékoszlopokat is. A „Magyarok a békefenntartásban” interaktív teremben sok érdekeset láttunk a missziós katonai szolgálatról. Végiggondolva a sikeres és szomorú történelmi eseményeket, túránkat a Mészeg-hegyen létesített arborétum körbejárásával fejeztük be.
A geológiai tanösvény, a tájház, a halászati kiállítás, a botanikai tanösvény õszi színvilága mindenkit lenyûgözött. A kilátóból a szép napsütésben gyönyörû panoráma tárult elénk, megmutatta arcát a Velencei-tó és a hegység. Bízom abban, hogy a 31 fõ túratársam maradandó élményekkel lett gazdagabb. Legközelebb a Vértes hegységbe látogatunk. 

Bierbauer Imréné
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 18 péntek - 16:12 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_sieghartskirchen.jpgOsztrák testvérvárosunk, Sieghartskirchen 2013. október 18. napján pénteken tartott a helyi alkotók festményeibõl, illetve egyéb alkotásaiból egy kiállítást a helyi kultúrpavilonban. A helyi osztrák alkotókon túl kiállításra kerültek az immár harmadik alkalommal megrendezésre került Bábolnai Mûvészeti Táborban készült képek kollekciója is, amelyeket a helyi lakosok egy hétvégén keresztül megtekinthettek.
A kiállítást Sieghartskirchen polgármestere, Johann Höfinger nyitotta meg, majd sor került a helyi énekkar elõadására. A megnyitó ünnepség lezárásaként Bábolna polgármestere, dr. Horváth Klára adta át Helyes Jenõ bábolnai festõmûvész festményét Johann Höfingernek, így megköszönve, hogy befogadta Sieghartskirchen a kiállítás idõtartamára a Bábolnai Mûvészeti Táborban készült képeket is.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 04 péntek - 16:23 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_jubileumi_unnep_1.jpgNagyszabású gálamûsorral ünnepelt Bábolna október 4-én a városi rang elnyerésének tizedik évfordulóján. A jubileumi estén nyolc kitüntetõ címet adtak át, és mûsorozott valamennyi színpadra termett helyi közösség.
Tíz éve nyerte el a városi címet Bábolna. Az október negyedikei évfordulós ünnepségre szinte egész évben készült Bábolna, hiszen valamennyi eddigi városi rendezvény kiemelt figyelmet kapott ebben az esztendõben. A rendezvények sorában mégis a legemelkedettebb a pénteki városünnep volt. A sportcsarnokban gyülekezõ tömeg telt házas ünneplést ígért az alkalomra.
A tízes szám bûvöletében bárki leltárt készíthetett, miközben „Tíz év, tíz percben” címmel egy hatalmas kivetítõn forgott az a film, amit az elmúlt évtized legfontosabb eseményei ihlettek. A város fejlõdését mutató avatók és ünnepélyes szalagátvágások pillanatképei, óvodai-, iskolai- és városi rendezvények sora, valamint helyi ismert arcok köszöntek vissza a képkockákról.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 06 péntek - 13:12 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_kukorica_logo.jpgSzeptember 6-án kezdõdött a helyi sajátosságokra épülõ kukoricás ünnep.
A két napos, immár 15. Bábolnai Kukoricafesztivál felhõtlen szórakozással kecsegtetett, a bõséges programkínálat Bábolna sokszínûségét is megmutatta. A település legnagyobb ünnepét ugyanis évrõl évre úgy szervezik, hogy a város valamennyi alkotócsoportja bemutatkozhasson, tudtuk meg Török Sándor fõszervezõtõl.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 augusztus 19 hétfő - 15:48 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_zenelo_arboretum.jpgTöbbféle mûfajban szólt a muzsika augusztus 19-én a Bábolnai Arborétum négy pavilonjában. A zenés szabadtéri programnak már nem elõször örülhettek a bábolnaiak, most került sor a harmadik ilyen rendezvényre városunkban. Török Sándor szervezõ igyekezett ezúttal is változatos mûfajban alkotó muzsikusokat meginvitálni. A bejáratnál a gyõri Viktória Énekstúdió koncertezett, akik könnyûzenei mûsor- összeállítással szórakoztattak. Az egyik pavilonban a székesfehérvári Los Andinos muzsikált, bolíviai, dél-amerikai dalaikra a formáció több évtizedes alkotóidõt szánt, népszerûségük megkérdõjelezhetetlen volt ezúttal is.
A szigeten a komáromi Fülke Zenei Egyesület tagjai megzenésített versekkel debütáltak a Zenélõ Arborétum rendezvényen. A muzsikálásból és éneklésbõl a Cseperedõk is kivették részüket, pavilonjukból hangosan szóltak a népi dalok és dallamok.
A formációk ezen a rendezvényen soha nem a hagyományos koncertélményt adják, sokkal inkább hasonlítható jellege az utcazenéléshez, magyarázta Török Sándor szervezõ. Így közvetlenebb légkörben lehetett zenélõ és hallgató.
A nyári szabadtéri muzsikálás ezúttal is késõ estig eltartott, kiváló háttérhangulatot teremtve egy alkonyati sétához.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 július 08 hétfő - 13:45 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
A sikeres útfelújítás után Banán és Bábolnán is tartottak avatót

2013_uthiba.jpgElhúzódó, de sikeres útfelújítás eredményeképpen komfortosabban és biztonságosabban közlekedhetünk a Tata-Gyõr összekötõ úton. Megyénk Nagyigmánd és a megyehatár közötti 15,3 kilométeres szakasza az Új Széchenyi Terv forrásaiból mintegy 1,3 milliárd forintból újulhatott meg. Az útszakaszt július 8-án adták át ünnepélyesen Bana községben, majd Bábolnán is tartottak avatót.
Hosszas várakozás övezte a Nagyigmándról városunkba vezetõ 8136-os számú mellékút felújítását. Július 8-án végül a hivatalos útátadó ünnepséget is megtartották Banán, melyen jelen volt dr. Völner Pál államtitkár, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, Popovics György megyegyûlési elnök, Holcinger László, a KDRFÜ ügyvezetõ igazgatóhelyettese, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékesei, valamint dr. Horváth Klára bábolnai és Sáhóné Horváth Márta banai, házigazda polgármester is.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 22 szombat - 15:27 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_nyari_filagoria.jpgZenei Egyesület jóvoltából június 22-én a városközpontban. Ez a formáció egyébként már nem elõször járt Bábolnán, a gyerekeknek korábban a Kukorica Fesztiválon és az 1956. október 23-ai nemzeti megemlékezéskor is megmutathatta magát. Török Sándor, a program szervezõje elmondta: a filagóriában szóló muzsikaszó egyfajta háttérzene, mely felpezsdíti egy kicsit a várost. Ez alkalomnak a nyári rekkenõ hõség nem kedvezett, hiszen sokan inkább a strandokon kerestek kikapcsolódást. Az idei jubileumi esztendõ rendezvénysorozatába is illeszkedõ kezdeményezés a különbözõ ízléssel bíró közönség szórakozási lehetõségeit bõvíti minden egyes filagória-koncerttel, melyben ezúttal megzenésített verseket hallhattak a bábolnaiak. A folytatás már egy visszatérõ eseményt ígér a Bábolnai Arborétumban: augusztus 19-én ismét fáklyák világítják meg a város parkját: a ,,Zenélõ arborétummal’’.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 június 08 szombat - 14:45 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_bmx.jpg- Örülök neki, hogy elkészült a park, mert így legalább nem unatkozunk – érvelt a bábolnai Kuti Márkó, aki minden nap kilátogat az új extrém pályára. Már öt éve rollerezik, és a rutinnak köszönhetõen látványos ugrásokkal kápráztatja el kortársait. Elmondása szerint a nyári szünetben akár napi tíz órát is kint tölt a pályán, az esti órákig itt „bandáznak”.
Az új létesítmény ugyanis nemcsak a sportnak ad teret, de a fiatalok találkozóhelyévé is vált. „A lányok csak néznek”- magyarázza Márkó, aki szerint a csajoknak imponáló, ha valaki extrém sportot ûz. Ruzsás Ádám kerékpárral jött ki, csak felmérte a terepet, a haverok után kutat, legtöbbjüket késõ délután már biztosan itt találja. Gyuris Richárd két éve deszkázik: egy kisebb szünet után a pálya miatt kezdte el újra. A srácok elmesélték, hogy több bábolnai fiatal spórolja most zsebpénzét BMX-re, deszkára vagy rollerre. A fiúk szerint a pálya olyan jól sikerült, hogy érdemes beruházni, mert egy új sporteszközzel hasznosabban telik a szabadidõ.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 május 20 hétfő - 15:56 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_filagoria.jpgA gyõri Viktória énekstúdió szórakoztatott a település középpontjában, a tavasszal megépült filagória május 20-án, pünkösdkor történt avatásán. Az új szabadtéri építmény a lakosságot szolgálja, lehetõséget teremt estébe nyúló utcazenei koncerteknek, melybõl Török Sándor még két alkalmat ígért erre az esztendõre. A következõ tervek szerint június 22-én lesz.
Török Sándor véleménye szerint a mûvelõdési házak falai közé ma már sokkal nehezebb becsábítani az embereket.
Az utcai muzsikaszó egyrészt kellemessé teszi a város hangulatát az itt élõk és az átutazók számára, másrészt így a lakók nagyobb eséllyel találkozhatnak a mûvészet zenei irányzatával.
Hangulatát tekintve a pünkösdi szabadtéri koncert a Bábolnán már várva várt eseménynek számító Zenélõ Arborétum rendezvényre hasonlít. Többen megfogadták a szervezõk kérését és pokrócokkal érkeztek, így igazi piknik hangulatban telt a május 20-ai este.