Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Barátság Fesztivál: Határtalan kulturális kavalkád


 Vass Ádám    2013. okt. 18 : 16:03
 Nincs    Egyéb

A három megyére szóló Barátság Fesztivált kétévente rendezik meg.

2013_baratsag.jpgA három megyére szóló Barátság Fesztivált kétévente rendezik meg. Idén október 16-tól 20-ig látták vendégül a Németországból és Skóciából érkezett barátokat, akiket a zene és a tánc ereje tart össze immár több évtizede. A megye legnagyobb rendezvényének kettõs programja volt: a fesztivál ugyanis egyrészt a külföldi testvérmegyék küldöttségével való hivatalos ügyeknek adott teret, másrészt fellépési lehetõséget biztosított a velük érkezett mûvészeti csoportoknak.
Ezúttal Komáromba, Tatabányára, Tatára, Esztergomba, Tarjánba, Gyõrbe, Kisbérre, Pannonhalmára és a fõvárosba is elkalauzolták a delegációt. Az egyes városokban hasznos idõtöltést kínálva igyekezett a megye képviselete bemutatni a hazai nevezetességeket. A régen szõtt kapcsolatok elmélyítésére programokban gazdag öt nap állt rendelkezésükre.
Bábolna is részese lehetett a megyei rendezvénynek, hiszen a vendégek elszállásolásáról városunkban gondoskodtak.
E mellett a lakosság a Ménesbirtok Kamaratermében ismerkedhetett a német és skót kultúrával, hiszen október 18-án, pénteken a külföldi és hazai elõadóktól volt hangos a színház.

A zenei egyvelegben bemutatott különbözõ mûfajok és produkciók a nemzeti kultúrák sokszínûségét mutatták be.
Felléptek a skót dudások: a Glencorse Pipe Band, a Midlothian School Jazz Group, valamint az ugyancsak skóciai Loanhead Guitar Club. A németországi Heinsberg járást négy formáció képviselte: a keményebb mûfajban a Zero Gravitations szórakoztatott, mûsorozott Celina és Markus duója, muzsikált a Big Band és a Real Rock.
Komárom-Esztergom megyét a helyi Cseperedõk Néptáncegyüttes, a komáromi Udu People ütõsegyüttes képviselte, valamint a tatabányai Népház Show Formációs táncegyüttes hozott színfoltot Bábolnára a megye berkeibõl.
A Barátság Fesztivál elõéletérõl Popovics György megyegyûlési elnököt faggatva megtudtuk, mintegy negyven éve kezdõdött a skót kapcsolat.
- A Barátság-megállapodást Midlothian megyével négy évtizede Kiss István írta alá. A skót vendégek akkor 1972-ben jártak hazánkban, Tatabányán. A látogatás alkalmával döntöttek arról, hogy létrehozzák és megalapozzák a kapcsolatot.
Akkoriban a megye egy évébe telt, míg a kapcsolatot hivatalosította. Az engedélyek birtokában végül 1973-ban írták alá a megállapodást, melynek pontjai az oktatás, a kultúra, a szociális és intézményi területen teremtett új, kölcsönösen kiaknázható kapcsolódási pontokat. Ezek mellett természetesen, lehetõséget kínált a nemzetek közti párbeszéd a közös programok megszervezésére is – magyarázta Popovics György megyegyûlési elnök, aki hozzátette: Midlothian és Komárom-Esztergom megye között a bányászat is közös nevezõt eredményezett, és miután a németországi Heinzberg – ahol akkoriban hasonlóan Midlothian-hoz virágzott a bányászat – partnerségben állt a skótokkal, így a barátság a harmadik lábon is megszületett.
Popovics György azt is elmondta, a kapcsolat nem gazdasági szinteken, sokkal inkább kulturális vonalon indult és erõsödött meg. A találkozók a kulturális összefonódásra teremtenek lehetõséget, a delegáció pedig a kapcsolatok hivatalos oldalát intézi ilyenkor.
A fesztivál kapcsán említésre méltó programelem volt a megyeházán megrendezett nyitány: a delegációk fogadása, melynek alkalmával ajándékok átadására is sor került.
Németország küldöttsége adománnyal érkezett.
Popovics György megyegyûlési elnök itt vehette át jelképesen az ötezer euróról szóló pénzadományt egy nagy csekk formájában, mely egy németországi alapítványon keresztül folyt gyûjtéssel jutott megyénkbe. A megyei önkormányzat hálával fogadta a gesztust, mellyel az árvízkárok enyhítését támogatták a németországi barátok.
A megyegyûlési elnök elmondta: igyekeztek megmutatni mindent hazai, megyei értékeinkbõl. A magyar virtusról pedig a megyei fellépõk gondoskodtak, akik a külföldi mûvészeti együttesekkel együtt nem csupán Bábolnán, hanem Kisbéren is adtak egy gálamûsort, hangjuk a megyei Barátság Fesztivál záróakkordjaként csendült fel.
Popovics György megyegyûlési elnök már a jövõt is elõrevetítve hangsúlyozta, a kapcsolat tovább folytatódik: a külföldi települések vezetõi arról biztosították, hogy rendezvényeikre örömmel és határtalan vendégszeretettel várják vissza a megyei barátokat.0 Hozzászólás