Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 12 szombat - 16:33 ● Hozzászólás (0) ● Kategória: Civil szerv.
 – Hagyományőrzők találkozója
 
Átadták az Égig érõ fa díjat
 
Dunán innen, Dunán túl elnevezésû, immár tradicionális gálájával kötötte össze jubileumi ünnepségét a Rákóczi Szövetség bábolnai szervezete, mely tizenöt éve mûködik városunkban. Az október 12-én, a Ménesbirtok Kamaraszínházában immár ötödik alkalommal megtartott hagyományõrzõk találkozójára sokan ellátogattak az alapító tagok közül is. Vendégük volt továbbá dr. Ugron Gáspár Gábor, a Rákóczi Szövetség alelnöke is. Az idei esztendõ vendégfellépõje: a Rozmaring Néptánccsoport Köbölkútról, a Stampay János Alapiskolából érkezett.
A bábolnai szervezet és a köbölkútiak kapcsolata nem új keletû, hiszen rokoni szálakon alapszik. A gyerekcsoportot azonban most látták elõször vendégül, tudtuk meg Faragóné dr. Novadovszky Nórától, helyi ügyvivõtõl. – A tánccsoport tíz éve mûködik. Ahogy a gyerekek cseperednek, úgy változik tagságuk is, így ez a formáció mindig megújul.
– Stampay János Köbölkúton mintegy hetven esztendeig volt kántortanító. Az alapiskola büszkén viseli a néhai megbecsült pedagógus nevét. Dédunokája a Bábolnán élõ Rombauerné Lovas Tünde, így személyes szálak is összefûznek bennünket.
A rendezvény másik fellépõje a helyi Cseperedõk Néptáncegyüttes volt, így az utókornak féltve õrzött hagyományok a kamaraszínház színpadán is találkoztak. A bábolnai szervezet a gála alkalmával adta át az Égig érõ fa díjat, melyet a köbölkúti Stampay János Alapiskola Rozmaring Néptánccsoportjának ítéltek. Az intézmény Köbölkút egyedüli magyar oktatási intézménye, így nem csoda, ha küldetésüknek érzik a magyarságtudat megõrzését, és a magyar kultúra ápolását. Közösségükért akkor tesznek a legtöbbet, ha a fiatalokra bízzák a magyarság ápolt kincseit – tudtuk meg Geri Valéria köbölkúti iskolaigazgatótól, aki kihangsúlyozta: az anyaországhoz való kötõdés számukra létfontosságú, így a Rákóczi Szövetség bábolnai szervezetének odafigyelése és támogatása, valamint díja csak megerõsíti õket hitükben, hogy küldetésük nemes célokat szolgál. Az erre emlékeztetõ fácska a köbölkúti iskola parkjában kap helyet majd.
A másik díjazott a 2010-ben alakult Bábolnai Helytörténeti Klub lett. A díjat Vass Ádám vette át, aki elmondta, az elismerés váratlanul érte a három éve mûködõ helytörténeti klubot. A helytörténeti jelentõségû emléktárgyakat, gyûjteményeket és dokumentumokat õrzõ szervezet eddig egy nagyobb kiállítást tudhat magáénak, melyet éppen a Rákóczi Szövetség bábolnai szervezetének szárnyai alatt tudott megvalósítani. A díj a klubot a további munkára ösztönzi.
Faragóné dr. Novadovszky Nóra elmondta: a díj nem csupán egy elismerés, hanem egy nagyfokú elkötelezést teremt az elhivatott feladat felé, mellyel a díjat kiérdemelték. A szövetség a díjátadóval kevésbé a múltba, inkább a jövõbe tekint és igyekszik motiválni a közösségért végzett áldozatos munka és hagyományõrzés folytatására.

0 Hozzászólás