Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Missing Code

Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 15 péntek - 23:05 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_borverseny_1.jpgImmár huszadik jubileumi borversenyét rendezte a Bábolnai Borbarátok Egyesülete az IKR Zrt. éttermében február 15-én. Ez alkalommal több mint 20 nevezés érkezett, a szakavatott borbarátok 36 fehér és 13 vörösbort bíráltak ízlelgetve.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 15 péntek - 14:48 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_pompom.jpgBerkesné Szûcs Ágnes intézményvezetõ köszöntötte a nyugdíjaskorú, szórakozni vágyó bábolnai bálozókat a szabadidõközpontban a február 15-én megtartott, évente visszatérõ nyugdíjas bálon. Az esemény egyik fontos tradíciója, hogy a nyugdíjasok évrõl évre maskarát öltenek és vidám mûsorszámokkal lepik meg közönségüket, megteremtve a báli hangulatot. Az intézményvezetõ köszöntõjét követõen az Idõsek Klubjának egy munkatársa, Agócsné Erdõsi Andrea tolmácsolta egy klubtag rímfaragó gondolatait, majd kezdetét vette a jelmezes bemutatkozás. A vállalkozó kedvû nyugdíjasok közt láthattuk a nagy Hoho Horgászt, egy virágárus lányt, a vadnyugati cowboyt, Ludas Matyit és Döbrögi uraságot, egy nótás tiroli párt, egy jövendõmondó javasasszonyt, sõt, Zalatnai Cini álruhás hasonmása is megmutatta bájait. A felvonulás után zsúfolásig megtelt a tánctér, de néhány tánclépés és forgás után megjelent a nagy csapat, a ,,bábolnai nyugis pompomlányok’’ zöld-sárga csapata, akik nemcsak azt mutatták meg, hogyan is kell szurkolni, hanem azt is, hogyan maradhatunk pályán szépkorúan, vidáman.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 11 hétfő - 17:51 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
2013_ovi_kisze.jpg„Kisze, kisze, villõ jöjjön rád a himlõ.
Kivisszük a betegséget behozzuk az egészséget.”
A Farsangi idõszak lezárásaként nagycsoportosainkkal a „kiszézés” hagyományát elevenítettük fel.
A „kisze” eredetileg savanyú gyümölcs, vagy kása neve, de mindent jelképez, amit a télben már nagyon meguntak az emberek.
Óvodásainkkal a magunk által, újságpapírból készített kiszebáb figurába belesuttogtunk valamit, amitõl szerettünk volna megszabadulni: rossz emlékeket, álmokat, rossz szokásokat, nehézségeket, amitõl félünk és szeretnénk, ha nem létezne. A kiszebáb legtöbb esetben a rosszat, a betegséget jelképezte, de a tél elûzésére is használtuk. Lementünk az udvarra és körbe állva meggyújtottuk a bábjainkat.
Míg azok égtek énekeltünk, verseltünk, mondókáztunk, körjátékoztunk.
A kiszebábok megsemmisítésével helyet adtunk a jónak, az egészségnek, a megújulásnak, ezzel hívjuk, várjuk a tavasz
eljövetelét.
„Jer, jer kikelet, seprûzd ki a hideget,
Ereszt be a meleget, dideregtünk eleget.”
Lipótné Horák Valéria óvodapedagógus
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 11 hétfő - 16:50 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
2013_ovi_nepzene.jpgAz „Óvodai nevelés a mûvészetek eszközeivel” helyi programunk fontos eleme a mûvészi élmények nyújtása.
A kisgyermekhez ebben a korban a zenei élmény nagyon közel áll, szívesen hallgatnak óvónõk által elõadott dalokat, ill. gépzenét is. A legnagyobb élmény számukra azonban, ha az énekeket élõ hangszeres zenével fûszerezzük számukra. Ezért is hívunk az intézménybe évente több alkalommal külsõ elõadókat is.
Ezúttal a szomszéd településen élõ, népi hangszereken játszó zenekar tett látogatást óvodánkban, akik térítésmentesen, maguk ajánlották fel óvodásainknak e jó hangulatú zenés elõadást. A mûsor dalkészlete nagyon közel állt a gyermekeinkhez, hiszen óvodás dalokból álló, vonósokkal kísért dallamokat hallhattak. Ez azért is volt jó, mert így az egész mûsor tényleges résztvevõi lehettek óvodásaink, valamennyi népi gyermekdalt együtt énekelték az elõadókkal, hangszeres kíséretben. Az elõadás során megismerhették a hegedû, brácsa és nagybõgõ hangját.
Köszönjük a lelkes kis együttesnek, hogy újabb zenei élményben részesülhettek óvodásaink.
Somogyiné Szabados Marianna intézményvezetõ
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 11 hétfő - 15:12 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
2013_ovifarsang.jpgA farsang vízkereszttõl nagyböjt kezdetéig tartó idõszak elnevezése, melyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemeznek. A mi óvodánk is ez idõszakban tartotta meg hagyományos farsangi mulatságát. Minden évben nagy izgalommal készülünk erre a farsangi bálra.
A gyerekek nagyon szeretik ezt a napot, hiszen ilyenkor nem teljesen a megszokott napirend szerint telik a napunk. Kicsit kötetlenebb, szabadabb, nyüzsgõbb, mint egy átlagos nap.
A csoportok legalább egy-két hét keretében dolgozzák fel a farsangi témát. Ennek elsõ lépése, hogy lampionokkal, színes szalagokkal, lufikkal díszítik fel a csoportszobákat, lépcsõházat, folyosót. A vidám dalok, versek mellett készítünk érdekes, szebbnél szebb álarcokat, farsangi kalapokat, szemüvegeket.
Az idén egy zenés mûsor is segített a farsangi mulatság ráhangolódására. Ágoston Anita elõadómûvész, (aki már járt óvodánkban a múlt év gyereknapján) egy vidám délelõttöt varázsolt közénk. Mûsorába aktívan bevonta a gyerekeket. Néhány perc eltelte után már egy „fergeteges” mulatság alakult ki óvodásaink nagy örömére.
A gyerekek már jóval a farsangi hét kezdete elõtt tanakodtak, hogy minek öltözzenek be. Fantáziájuknak szinte semmi sem szabhat határt. Végül sikerült mindenkinek kitalálnia, mert farsang napján ötletesebbnél ötletesebb jelmezbe öltözve érkeztek az apróságok, kezükben finom csemegével, melyet a nap folyamán fogyasztottak el. Miután mindenki megérkezett, kezdetét vette a jelmezes felvonulás. Elõször a csoporton belül megcsodálták egymást, majd meglátogatták a szomszédos csoportokat is. A felvonulás után következtek az ügyességi játékok. Természetesen a közös tánc sem maradhatott el, hiszen kell egy kis ritmusos mozgás a sok izgalom után.
Utána még napokig beszédtéma az oviban, hogy ki minek öltözött fel, milyen jó is volt ez a nap. Jó látni a csillogó szemeket, mikor az élményekrõl beszélgetnek egymással a gyerekek.
Reméljük, mulatságunkkal sikerült minél elõbb elkergetni a telet, s minél hamarabb megérkezik majd a várva várt tavasz.
Hadverõ Ferencné óvodapedagógus
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 11 hétfő - 14:29 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
2013_ovigal_tea.jpgEgy kínai közmondás szerint „A bor vidámságra hangol, gondjaidat felejti. A tea élessé teszi szellemedet, gondjaidat legyõzi”.
Bár az óvodás gyerekeknek még gondjait nem kell legyõzni, de úgy gondoltuk, hogy a következõ kiállításunk témáját a tea köré csoportosítjuk. Hiszen ez a finom frissítõ, gyógyító hatású innivaló közel áll a gyerekekhez. A kiállítás segítségével megismerhették, hogyan is találták fel a távoli Kínában a tea növényt, s hogyan került ide Európába.
Megtudhatták hányféle teát ismerünk, és természetesen megfoghatták, megszagolhatták a különbözõ fajtájú tea leveleket, tea filtereket. Megismerkedhettek azzal is, hogy egyes országokban milyen teázási szokások alakultak ki. A kiállítás tárgyai között megtalálhatták a régebben és ma használt teáskannákat, és láthattak egy szamovárt is. Megbeszéltük, hogy a teát mi mindennel lehet ízesíteni. A kiállítás megtekintése után a csoportokban a gyerekek ténylegesen is kipróbálhatták a teafõzés „tudományát”, és ki-ki kedve szerint ízesíthette azt.
A délelõtt bebizonyította, hogy igaza van annak a közmondásnak, miszerint: Aki teázik, megfeledkezik a zajos hétköznapok forgatagáról.
Hadverõ Ferencné óvodapedagógus
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 09 szombat - 14:04 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_szulok_nevelok_balja.jpgFebruár 9-én 14. alkalommal került sor a hagyományos jótékonysági bálunkra, a Szülõk-Nevelõk Báljára.
A Szabadidõközpontban tartott rendezvényen közel száz vendég töltött el jó hangulatban egy kellemes estét. A szülõk és a vállalkozó kedvûek ismét meglepetéssel szolgáltak mûsorukkal. Az elmúlt évihez hasonlóan nem élõzene, hanem Retro disco szólította táncra a mulatni vágyókat. Cégeknek, vállalkozóknak, magánszemélyeknek köszönhetõen a bál bevételeként
284 610.-Ft támogatás érkezett az Iskolánkért Kh. Alapítvány számlájára. Szeretnék köszönetet mondani az alapítványunknak nyújtott támogatásokért és pénzösszegek felajánlásáért.
Tájékoztatom a támogatókat, hogy a pénzösszegeket a szülõk és a pedagógusok közös egyeztetése után iskolai fejlesztésekre, programok megvalósítására kívánjuk felhasználni.
Az anyagi támogatáson túl köszönjük a lelkes szülõknek, kollégáimnak és mindazoknak a munkáját, akik tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy ez a rendezvény létrejöjjön.
Peresztegi Gáborné
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 07 csütörtök - 14:18 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_allampolgar.jpgJanuárban hárman, februárban ketten tettek állampolgársági esküt városunkban a Bábolnai Polgármesteri Hivatal dísztermében.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 február 01 péntek - 14:39 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_farsang.jpgA Cseperedõk néptáncegyüttes mulatságra hangoló mûsorával vette kezdetét február elsején az alsósok farsangi bálja a szabadidõközpontban. Elsõtõl negyedikig mindegyik osztály álarcot, maskarát öltött, majd a színpadra vonulva mutatták be jelmezeiket. A jelmezes felvonulást követõen táncversenyt hirdettek, a legjobb táncosok labdát nyerhettek.
Az idei farsangi mulatság tréfás játékokat is tartogatott. A vigasság végén tombolatárgyak találtak gazdára, majd levezetésként ismét táncra perdülhetett a bátrabbja.
A bábolnai általános iskolában ötödiktõl hetedikig minden osztály vidám, humoros mûsort adott a farsangi mulatság alkalmával. Merítettek ihletet mesékbõl, tévémûsorokból, popslágerekbõl. A nyolcadikos tinédzserek a szereplésbõl ahogy tavaly is, most is kihúzták magukat, de az iskolai diszkóban már õk is részt vettek. Volt tombola, az aulában a gyõri hip-hop tánccsoport bábolnai növendékeinek produkcióját láthatták a diákok.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 január 31 csütörtök - 23:46 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_felevi_zenevizsga.jpgSzinte nagykorú a bábolnai zeneiskola. Tizenhét éves fennállása óta minden félév végén a növendékek vizsgája kerül középpontba a mûvészetoktatási intézményben. Ez kiváló alkalom arra, hogy a hangszeres tanulók megmutassák a szorgalmuk és a kitartó gyakorlásuk gyümölcsét. A zeneiskola vezetõje és tanárai, az ilyenkor felálló jelképes vizsgabizottság igyekszik olyan légkört teremteni, hogy ne a vizsgadrukkal járó kellemetlenségek, hanem a zenélés öröme mutatkozzon meg minden növendéknél. Az idei vizsgán kezdõk és haladók egyaránt jól vették az akadályokat.
Bánfi Csaba igazgató szerint növendékeik zöme keményen dolgozik a félév során az órákon, gyakorol otthon, amit tanáraik figyelemmel kísérnek. A vizsgák alkalmával egyéniségtõl függõen egyesekben kevesebb, másokban nagyobb a vizsgadrukk, ami kihatással van pillanatnyi teljesítményükre. Ezért természetesen nem csupán a vizsgákon nyújtott teljesítményt veszik számba, hanem számításba veszik az eltelt idõszak munkáját is.