Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 05 szombat - 00:48 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
2013_ovi_latogatas_elso_oszt.jpgOktóber elsõ hetének csütörtökén meghívást kaptunk az iskolából egy tanítási óra megtekintésére az iskolaotthonos elsõ osztályba. Ennek természetesen örömmel tettünk eleget, hiszen kíváncsiak voltunk arra, hogy azok a gyermekek, akik pár hónapja még óvodások voltak, hogyan vették az iskolai élet elsõ akadályait. Az órán megfigyelhettük, hogy a tanítványok tudása az elmúlt hetekben milyen ismeretekkel bõvült. A különbözõ feladatokat a nebulók szívesen hajtották végre, amiket gyakran kísért mozgásos tevékenység is. A megtekintett olvasásórán beszélgettek egy képrõl, ennek kapcsán gyakorolták a hangok helyes kiejtését, és a szótagolást.
A bemutató óra kellemes hangulatban telt, amibõl a humor sem hiányzott, így a kicsengetés után örömmel nyugtáztuk, hogy volt óvodásaink kellõen beilleszkedtek az iskolába.
Köszönjük az iskolának a meghívást és Major Gyöngyinek a tartalmas és játékos bemutató órát.

Kériné V. Mariann óvodapedagógus
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 04 péntek - 16:43 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
2013_ovi_oszi_arboretum.jpg2013. október 4-én különleges programon vehettek részt nagycsoportos óvodásaink. Az ERDÕK HETE rendezvényeit szerte az országban immár tizenhetedik alkalommal
szervezik meg. Az idei jelmondat így hangzik: „Fedezd fel az erdõt az erdészekkel!”
Ebben az évben az erdõk turisztikai és közjóléti szolgáltatásának bemutatása a cél. Bizonyára ezért esett a választás Bábolnán az arborétum bemutatására. E rendezvénysorozat keretében Martonosi Dániel a Vértesi Erdõ Zrt. munkatársa várt bennünket, hogy megismertesse óvodásainkat néhány fafajtával, az erdei állatok viselkedésével, elhullajtott agancsaival és az erdõben folyó munkákkal.
Arborétumi sétánk során beszélt az örökzöld és a lombhullató fákról, néhánynak külön is megmutatta a leveleit és a termését is. Szólt az erdei állatok õszi színérõl és viselkedésükrõl, megmutatott néhány agancsot, amirõl könnyen felismerhetõk a szarvasok fajtái.Egy-két ismétlõ- és találós kérdéssel igyekezett bevonni a gyerekeket a beszélgetésbe.
Nagy élmény volt a közös faültetés, és a motorfûrésszel történõ fakivágás. A gyerekek jó része ilyet közelrõl még nem látott. Valószínû, hogy sokáig emlékeznek majd óvodásaink ezekre a közvetlen tapasztalás útján szerzett ismeretekre.
Ez a gyalogtúra több a programunkban található természethez köthetõ ünnepi megemlékezést is magában hordozott.
Köszöntöttük vele az õszt, az erdõk hetét és az állatok világnapját is.
Köszönjük ezt a tartalmas, élményekkel teli programot!

Szendi Józsefné óvodapedagógus
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 04 péntek - 16:23 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_jubileumi_unnep_1.jpgNagyszabású gálamûsorral ünnepelt Bábolna október 4-én a városi rang elnyerésének tizedik évfordulóján. A jubileumi estén nyolc kitüntetõ címet adtak át, és mûsorozott valamennyi színpadra termett helyi közösség.
Tíz éve nyerte el a városi címet Bábolna. Az október negyedikei évfordulós ünnepségre szinte egész évben készült Bábolna, hiszen valamennyi eddigi városi rendezvény kiemelt figyelmet kapott ebben az esztendõben. A rendezvények sorában mégis a legemelkedettebb a pénteki városünnep volt. A sportcsarnokban gyülekezõ tömeg telt házas ünneplést ígért az alkalomra.
A tízes szám bûvöletében bárki leltárt készíthetett, miközben „Tíz év, tíz percben” címmel egy hatalmas kivetítõn forgott az a film, amit az elmúlt évtized legfontosabb eseményei ihlettek. A város fejlõdését mutató avatók és ünnepélyes szalagátvágások pillanatképei, óvodai-, iskolai- és városi rendezvények sora, valamint helyi ismert arcok köszöntek vissza a képkockákról.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 04 péntek - 14:42 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_ikr.jpg– a mûszaki szolgáltatást együttmûködõ cégek folytatják

Bábolna, 2013. október 4. – Az IKR Zrt. a mai napon bejelentette, hogy a New Holland-dal kötött forgalmazási szerzõdését a gyártó felmondta, így a nagy múltú cég befejezi a mezõgazdasági gépforgalmazási tevékenységét, elszámol a szállítókkal és a hitelezõkkel, a további mûködésére vonatkozó döntéseket a menedzsment késõbb fogja meghozni. A termelõ partnerek részére az eddig az IKR Zrt. által képviselt munkagépek nagy részének forgalmazását az Invest Gépkereskedelmi Kft. veszi át, emellett a korábban az IKR Zrt. által végzett szervizszolgáltatást és alkatrész értékesítést is ez a társaság végzi a jövõben.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 01 kedd - 16:55 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
Az óvoda, bölcsõde intézmény a tavaszi gyûjtés után, õsszel is bekapcsolódott a hulladékgyûjtési akcióba. Ezen gyûjtõtevékenységek amellett, hogy saját bevételhez juttatják az intézményt, gyermekeink környezettudatos nevelését is segítik. Az óvodai tevékenységek során mi is készítünk különféle tárgyakat, játékokat hulladék anyagokból, továbbá a gyermekekkel már ilyen kis korban megismertethetjük, hogy a hulladékok szelektív gyûjtés- és feldolgozás után újra hasznosíthatók. Óvodásaink és szüleik aktívan részt is vesznek gyûjtõakcióinkban. Az õszi idõszakban 1720 kg papírt és 1820 kg elektronikai hulladékot sikerült összegyûjtenünk.
Ezen kívül most beneveztünk a mûanyag kupakgyûjtési akcióba is, mely akció 2014 júniusáig tart, melybõl szintén bevételt szerez intézményünk.
Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult és a jövõben is segíti sikeres gyûjtõakcióinkat.

Somogyiné Szabados Marianna intézményvezetõ
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 28 szombat - 15:40 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
2013_merfoldko_romai.jpgTurisztikai csoportunk az õszi idõpontot választotta a 12 km-es körtúra megtételére. A Keleti-Bakony legfontosabb vízfolyása a 20 km hosszú Gaja-patak. Két gyönyörû szurdokvölgye van, az egyik Bakonynána alatt az ún. Római-fürdõ, a másik Bodajk mögött található. A programunkat elõször az 50 éve tevékenykedõ Alba Régia Barlangkutató Állomásnál kezdtük, ahol Szolga Ferenc úrtól megtudtuk, hogy milyen fontos barlangkutató munkát végez a csoport a Tési-fennsíkon.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 28 szombat - 14:21 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_itthon.jpgVilágzenei produkcióval, Szerelem-szerelem címû mûsorával érkezett városunkba Korpás Éva népdalénekes, akit a szeptember 28-ai napos õszi délutánon a filagóriában hallhatott a bábolnai közönség. Az énekes zenei kíséretérõl Madarász András és Sípos Dávid gondoskodott. A délutáni mûsorral a gyermekhallgatóságnak is kedveztek, hiszen az autentikus magyar népi muzsika mellé simuló jazz dallamok közt a nebulóknak szóló dalokat is játszottak.
A hétvégi programot az Itthon vagy, Magyarország szeretlek elnevezésû állami támogatású, turisztikai programban szervezhette meg Bábolna.

Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 27 péntek - 14:28 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_oszkoszonto.jpgElkezdõdött az iskola, beköszöntött az õsz. Az alsó tagozatos gyermekekkel, az elmúlt évekhez hasonlóan, most is az arborétumban töltöttük az idõt szeptember 27-én.
Reggeli után kisétáltunk, majd csapatonként elindultak a gyerekek, hogy teljesítsék a rájuk váró feladatokat az állomásokon.
Volt diószedés, találós kérdés, szókeresõ, sütõtök és csillagtök gurítás, képkirakó és titkosírás, õszi termések és gyümölcsök kitapogatása bekötött szemmel, leveleket kereshettek szintén bekötött szemmel a társaik irányításával.
Megpróbáltuk a feladatokat változatossá és mindenki számára megoldhatóvá tenni.
A program végén a gyerekek felszabadultan és jókedvûen osztották meg egymással élményeiket, majd elfogyasztották a müzli szeleteket, amelyeket támogatásként a Bernáth család ajánlott fel. Köszönjük!
Köszönjük az alsós kollégáknak, és az arborétum vezetõinek az Õszköszöntõ megvalósításához nyújtott segítséget!
Bors Erika, Slániczné S. Irén tanítók

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 27 péntek - 09:26 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_nyugdijasok.jpgSzeptember 27-én a bábolnai Idõsek Klubjának tagjai ez évben utoljára egy kiránduláson vettek részt Bakonybélen.
Délelõtt a Dobri névre hallgató sétavonattal tettünk hangulatos túrát, melynek során megismerhettük Bakonybélt és környékét. Elsõ megálló a Szentkút és a kápolna volt, ahol a hagyomány szerint Szent Gellért remete éveit töltötte.
Ezután a Gerence - völgyén végighaladva egy erdei pihenõnél álltunk meg, ahonnan rövid séta után a bakonyi Gyilkos-tóhoz érkeztünk. Aki járt már az Erdélyben található Gyilkos-tónál, melyet egy hegyrõl leszakadó törmelék hozott létre, az bizonyára tudja, hogy a vízbõl tömegesen kiálló, halott fák csonkja bizony izgalmas látvány. Ha valaki azt gondolja, kis hazánkban hasonlót nem talál, akkor téved, ugyanis a bakonyi nagyon hasonlít rá.
Következõ programunk a Pannon Csillagdában várt minket, mely Magyarország elsõszámú csillagászati ismeretterjesztõ központja. Elõször egy csillagászat történeti kiállítást tekintettünk meg.
Megismerhettük a híres Gibeon meteoritot, antik távcsöveket, Galilei és Newton felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját.
Ezután a planetáriumban a Csillagok birodalma címû kisfilmet néztük meg. Az új 3D planetárium show a csillagok életútját, fejlõdését és pusztulását, a különbözõ csillaghalmazok típusait és galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatta be. A különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidék csillagfényes tájai is feltûntek az alkotásban.
Végül megnézhettük az ûrkutatás legnagyobb expedícióit:
a Holdutazást (Apollo program), és a Mars felfedezését bemutató kiállítást.
Délután élményekkel gazdagodva, a jó levegõtõl elfáradva indultunk haza Bábolnára.


Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 szeptember 26 csütörtök - 14:35 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
2013_ovi_loszerszam.jpgNagyon szerencsések, hiszen minden napjukat bearanyozza a lovak látványa, vallják a Százszorszép Óvodában,
ahol szeptember 26-án megnyílt az új, immár õszi ovigaléria lószerszámokból álló kiállítása. A tárlat témáját Bábolna várossá válásának tíz éves jubileuma ihlette, tudtuk meg Szijártóné B. Katalin óvodapedagógustól. Az óvodai folyosógalérián megnyílt tárlat anyaga ismét felajánlásoknak köszönheti létét, ezúttal Buza Patrik és Nagy Csaba (kölcsön) adakozó kedvének.

Olvasd tovább