Üdvözlet

LOGINMESSAGE
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés / regisztráció:

[ ]
[ ]

Nincs kép!

Közelgő Események

Nincs közelgő esemény

Találkozzunk a Facebookon!

Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 december 01 vasárnap - 15:51 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
December elsején nyílt meg a helytörténeti gyûjtemény, mely az Ácsi úton, az egykori zeneiskolában kapott helyet. Az állandó kiállítás nem csupán Bábolna helytörténeti kincseinek megõrzését szolgálja, de a város idegenforgalmi lehetõségeit is bõvíti. Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 23 szerda - 16:27 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Nemzeti ünnep
2013_a_tortenelem.jpgAz 57 évvel ezelõtt történt 1956. október 23-ai forradalom és szabadságharc emlékét idézõ megemlékezést a régi temetõben tartotta meg a bábolnai önkormányzat. Az ünnepi beszédet dr. Horváth Klára polgármester mondta. Az ünnepi gondolatokat követõen az Anonim Drámacsoport idézte a forradalmi eseményeket. A mûsort követõen az önkormányzat, a helyi civil szervezetek és pártok képviselõi elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit, majd átvonultak a temetõ bejáratánál található ‘56-os Emlékparkba, ahol ismét koszorúztak.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 19 szombat - 16:56 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
A Richter-skála szerinti 3,3-as földrengést mértek Bábolna térségében október 19-én, a reggeli órákban. Egyéb híradásokból tudható, hogy elõbb egy kisebb, majd egy nagyobb rengést lehetett érzékelni. Az egész három-négy másodpercig tartott, mintha a ház alatt meghúzták volna a szõnyeget - mondta el Horváth Klára polgármester az MTI-nek, akihez károkról nem érkeztek bejelentések.
A megyei katasztrófavédelem sajtóreferense, Stolczenberger Klára arról tájékoztatott, hogy károkról a környékbeli tûzoltóságokra sem érkezett jelzés.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 19 szombat - 16:09 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_merfoldko_ingokovek.jpgTurisztikai csoportunk októberi programjaként az ország földtani értelemben vett legöregebb, gránit alapkõzetû tájegységét járta be a Velenceihegységben.
A hegység lepusztult felszínébõl elõbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, a köztük lévõ hasadékokból a víz és a szél kihordta a törmeléket és a mállási anyagot.
Így láthatóvá váltak a legömbölyített formájú, egymásra tornyosodó, bizarr formájú ingókövek. A helyi népnyelv a gömbölyded formákat „gyajúzsákok” néven emlegeti. Túránk elsõ részében a legjellegzetesebb formákat mi is körbejártuk az 1994-ben létesített Gránit tanösvényen és környékén. Megsimogattuk a Pandúr-követ, a Kocka-követ, a Pogány-követ, majd folytattuk túránkat a Mészeg-hegységre. Elhaladtunk az 1990-es években épült Don-kanyar Emlékkápolna mellett, majd felértünk a Katonai Emlékhelyre.
Itt különös élményben és látványban volt részünk, mert a tájegység igazi arculata itt bontakozott ki. Tárlatvezetõ segítségével megismertük az 1848-49-es Pákozd – Sukorói csata emlékeit, a XX. századi háborúk emlékeibõl az elsõ világháborús katonai barakk és a második világháborús eredeti, a Margit-vonal részét képezõ lövészárok korabeli módon megjelenített szakaszát jártuk végig. Az 1956-os õszi események emlékét a forradalom 55. évfordulójára elkészített Emlékpont õrzi. Megtekintettük a magyar zászlókat, és az aradi vértanúk tiszteletére készített emlékoszlopokat is. A „Magyarok a békefenntartásban” interaktív teremben sok érdekeset láttunk a missziós katonai szolgálatról. Végiggondolva a sikeres és szomorú történelmi eseményeket, túránkat a Mészeg-hegyen létesített arborétum körbejárásával fejeztük be.
A geológiai tanösvény, a tájház, a halászati kiállítás, a botanikai tanösvény õszi színvilága mindenkit lenyûgözött. A kilátóból a szép napsütésben gyönyörû panoráma tárult elénk, megmutatta arcát a Velencei-tó és a hegység. Bízom abban, hogy a 31 fõ túratársam maradandó élményekkel lett gazdagabb. Legközelebb a Vértes hegységbe látogatunk. 

Bierbauer Imréné
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 18 péntek - 16:12 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Városi esemény
2013_sieghartskirchen.jpgOsztrák testvérvárosunk, Sieghartskirchen 2013. október 18. napján pénteken tartott a helyi alkotók festményeibõl, illetve egyéb alkotásaiból egy kiállítást a helyi kultúrpavilonban. A helyi osztrák alkotókon túl kiállításra kerültek az immár harmadik alkalommal megrendezésre került Bábolnai Mûvészeti Táborban készült képek kollekciója is, amelyeket a helyi lakosok egy hétvégén keresztül megtekinthettek.
A kiállítást Sieghartskirchen polgármestere, Johann Höfinger nyitotta meg, majd sor került a helyi énekkar elõadására. A megnyitó ünnepség lezárásaként Bábolna polgármestere, dr. Horváth Klára adta át Helyes Jenõ bábolnai festõmûvész festményét Johann Höfingernek, így megköszönve, hogy befogadta Sieghartskirchen a kiállítás idõtartamára a Bábolnai Mûvészeti Táborban készült képeket is.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 18 péntek - 16:03 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Egyéb
2013_baratsag.jpgA három megyére szóló Barátság Fesztivált kétévente rendezik meg. Idén október 16-tól 20-ig látták vendégül a Németországból és Skóciából érkezett barátokat, akiket a zene és a tánc ereje tart össze immár több évtizede. A megye legnagyobb rendezvényének kettõs programja volt: a fesztivál ugyanis egyrészt a külföldi testvérmegyék küldöttségével való hivatalos ügyeknek adott teret, másrészt fellépési lehetõséget biztosított a velük érkezett mûvészeti csoportoknak.
Ezúttal Komáromba, Tatabányára, Tatára, Esztergomba, Tarjánba, Gyõrbe, Kisbérre, Pannonhalmára és a fõvárosba is elkalauzolták a delegációt. Az egyes városokban hasznos idõtöltést kínálva igyekezett a megye képviselete bemutatni a hazai nevezetességeket. A régen szõtt kapcsolatok elmélyítésére programokban gazdag öt nap állt rendelkezésükre.
Bábolna is részese lehetett a megyei rendezvénynek, hiszen a vendégek elszállásolásáról városunkban gondoskodtak.
E mellett a lakosság a Ménesbirtok Kamaratermében ismerkedhetett a német és skót kultúrával, hiszen október 18-án, pénteken a külföldi és hazai elõadóktól volt hangos a színház.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 12 szombat - 16:33 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Civil szerv.
 – Hagyományőrzők találkozója
 
Átadták az Égig érõ fa díjat
 
Dunán innen, Dunán túl elnevezésû, immár tradicionális gálájával kötötte össze jubileumi ünnepségét a Rákóczi Szövetség bábolnai szervezete, mely tizenöt éve mûködik városunkban. Az október 12-én, a Ménesbirtok Kamaraszínházában immár ötödik alkalommal megtartott hagyományõrzõk találkozójára sokan ellátogattak az alapító tagok közül is. Vendégük volt továbbá dr. Ugron Gáspár Gábor, a Rákóczi Szövetség alelnöke is. Az idei esztendõ vendégfellépõje: a Rozmaring Néptánccsoport Köbölkútról, a Stampay János Alapiskolából érkezett.
Olvasd tovább
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 11 péntek - 16:38 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
2013_papirgyujtes_iskola.jpg2013. október 11-én papírgyûjtést szerveztünk a Bábolnai Általános Iskolában. 12 órától 17 óráig vártuk a gyerekeket és szüleiket az összegyûjtött papírhulladékkal a sportcsarnok mögött elhelyezett konténereknél, ahol a Papiros 97 Kft munkatársai és iskolánk pedagógusai lemérték és osztályonként gondosan feljegyezték, melyik osztály mennyit gyûjtött. A gyerekek – fõként a felsõsök – lelkesen járták településünket és sok-sok papírt hoztak, de a legtöbbet a 2. a. és a 8.a. osztályok gyûjtötték. Összesen több mint 17 tonnányi papírt szállítottak el iskolánktól aznap! Eddigi hagyományainkhoz híven az összegyûjtött papír ára az osztályközösségeket gazdagítja. Köszönjük szépen a gyerekek és a szülõk segítségét.
Évek óta az õszi papírgyûjtés mellett elektronikai hulladékgyûjtést is szervezünk iskolánkban a Selector Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft. közremûködésével a környezettudatosság jegyében. A környezeti nevelés, a hulladék újrahasznosítása rendkívül fontos mai világunkban. 2013. október 8-10-ig vártuk a használaton kívüli, mûködésképtelen vagy lecserélésre szánt háztartási gépeket, szórakoztató elektronikai eszközöket, berendezéseket. A hatékony begyûjtésért iskolánk alapítványa bevételhez jutott, melyet a környezeti neveléssel összefüggõ nevelõ-oktató munkánkhoz használunk fel.
Köszönjük a szülõknek, lakosoknak a segítségét, mellyel eredményesen támogatták a gyûjtésben való részvételünket.

Peresztegi Gáborné, Hegyi Dóra
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 09 szerda - 16:52 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Óvoda
2013_ovi_idosek_vn.jpgAz óvodások adtak idén is mûsort az Idõsek Klubjában október 9-én. A szépkorúak köszöntésére az ENSZ közgyûlése által hozott döntése ad alkalmat minden esztendõben, hiszen 1991. óta október elseje az Idõsek Világnapja. A klubban mindig szívesen látják és hallgatják a város legkisebbjeit, idén a Méhecskés csoport készült nagy lelkesen versekkel, mondókákkal és dalokkal a jeles napra. Grónyi Gézáné is szavalt klubtársainak, a felolvasott versben a jóságot és a szeretet közvetítette szépkorú társai felé, mely a múló évekkel sem fogyhat.
Nyomtatóbarát változatRSS
Írta: Bábolnai Fórum2013 október 05 szombat - 16:36 Hozzászólás: 0 ● Kategória: Iskola
A Természetbarát szakkör tagjai október 5-én Naszályon a ferencmajori halastavaknál kirándultak. Egész nap megfigyelhetõ volt a madárgyûrûzés, egy rövid túra közben madarakat láthattunk, távcsöveken keresztül. A madárgyûrûzés úgy zajlott, hogy a befogott madarakat egyesével zsákokba tették, majd megfelelõ méretû gyûrûket helyeztek lábukra.
Gyûrûztek kékcinegét, barátcinegét, sárga füzikét, barátposzátát és vörösbegyet is. A nap különlegessége a guvat, de legfõképpen a jégmadár volt. A gyönyörû tollú madarat mindenki fényképezte és simogatta. De a tollakról eszünkbe jutva mégis csak legselymesebb Ottó volt, az erdei fülesbagoly. Ez a nap mindenképpen nagyon jól és „természetbarátan” telt el. Örülünk, hogy a madár megfigyelési napon sok érdekességet tanultunk.
Dibusz Luca 5.a osztály
Panák Zsófia 7.a osztály